NRK Meny
Normal

Mathias (18) følger en drøm som er umulig å oppnå i Norge

Mathias Kråkenes kunne hatt en fremtid som konsertpianist. Nå vil 18-åringen heller bli pianostemmer, men i dag finnes det ikke tilbud om utdanning.

Mathias Kråkenes

Drømmen er å jobbe med Steinway flygler. Her er Mathias på besøk ved Steinway galleriet

Foto: Privat / NRK

I et lite klasserom, møblert med pianokrakker og piano, sitter Mathias Kråkenes (18) fra Harstad og spiller på «Nocturne» av Edvard Grieg.

– Det er et beundringsverdig stykke, som inneholder mange ulike faktorer innenfor det norske. Det er lett å drømme seg bort når man hører det, sier Mathias Kråkenes (18).

Avhengig av musikk

I to år har han gått på musikklinja ved Heggen videregående skole, med piano som hovedinstrument.

Han blir allerede regnet som en habil pianist, som også har vunnet drømmestipendet.

– Musikk er den viktigste hobbyen min, hvis jeg ikke har fått spilt på en uke, kan jeg bli ganske langt nede, mentalt sett, sier han.

Mathias Kråkenes

Mathias Kråknes er en habil pianist, men ønsker ikke å legge ned jobben som kreves for å leve av å spille.

Foto: Martin Mortensen / NRK

Vil jobbe for Steinway

Men Mathias ønsker ikke å bli profesjonell pianist. For å bli det må han øve seks timer om dagen, det kan bli for mye mener musikeren. Etter å ha besøkt Steinway-galleriet i Oslo, fikk han øyne og ører opp for pianostemming.

– Dette er en forretning jeg godt kunne tenkt meg å jobbe for, for Steinway lager tross alt verdens beste flygler og pianoer. Da fikk jeg vite at det jobbes for å få åpnet et studie i pianostemming ved Norges musikkhøgskole, men at de ikke hadde fått penger til å opprette det. En slik utdanning bør man ha for å få jobb for Steinway.

Mathias mente dette var en så viktig sak at han skrev en e-post til Kulturdepartementet.

– I dag lever man med elpiano som er perfekt stemt, men det er ingen ting som kan sammenlignes med et ekte piano. Det ville være merkelig å høre Leif Ove Andsnes på et keyboard. Flygler og piano er nydelige instrumenter og møbler, de fortjener å bli stemt.

Setter pris på engasjementet

Bjørn Ola Bakke i Norges pianostemmerforening setter pris på engasjementet fra Mathias Kråkenes.

– Vi har jobbet mot departementet siden 2014, for at det skal bevilges penger til et slikt studium, så de er klar over behovet. Nå håper vi på at det kommer på neste års statsbudsjett, sier han.

Bjørn Ola Bakke forteller at behovet for pianostemmere er stort.

– Vi er ikke mange, og de fleste pianostemmerne er nå over seksti år, så vi trenger en fornying. Norge skal tross alt være en kulturell nasjon, da bør instrumentene være stemt.