Normal

– Ikke rart de kaller den «Langsundforbannelsen»

I forrige uke serverte Stein Johnsen i Reinøy Sjømat smaksprøver til entreprenører som var interessert i å bygge tunnelen mellom Ringvassøy og Reinøy. Nå er hele prosjektet lagt på is.

Ferge

Langsundforbindelsen skal etter planen bli et supplement for ferga mellom Vannøya og Ringvassøy.

Foto: Øystein Antonsen / NRK

– Jeg har nesten ikke ord. Jeg hadde ikke i min villeste fantasi trodd at det nå skulle bli en stopp. Blir det stående sånn, er det en katastrofe. Vi føler vi er kasteballer mellom reindrift, vegvesen og fylke. De gir seg blaffen i de arbeidsplassene som er på Reinøya, sier Johnsen.

Butikk legges ned

Mandag erklærte Nord-Troms tingrett at reguleringsplanen for tunnelen er ugyldig.

Retten mener nemlig at Langsundforbindelsen må konsekvensutredes nærmere før man går til ekspropriasjon av flere eiendommer.

Det er reindrifta som har vært de største pådriverne for å få prosjektet stoppa. Men deres innsigelser ble forkastet i juni i fjor. Planen var derfor oppstart i løpet av året.

Anbudsprosessen var godt i gang. Johnsen, som både driver matbutikken på Reinøya og er medeier og styreleder i Reinøy Sjømat, fortviler.

– Hva blir konsekvensene av at bygginga uteblir? Jo, det første som forsvinner, blir butikken. Og da er det nok mange som ikke ser det likt å bo på øya lenger. Det neste som skjer, er at planene om ny fabrikk til Reinøy Sjømat blir skrinlagt. Vi kan ikke utvide produksjonen uten å få tilgang til flere folk. Og all fergekjøringen er i ferd med å gjøre ansatte sjuke, sier han.

Ringte takstmann

Reinøy Sjømat har 25 ansatte, og produserer fiskemat. Filet, røykefisk, fiskeboller og fiskekaker. Omsetninga nærmer seg nå 40 millioner kroner, men skal den øke utover det, må fabrikken fornyes og det må flere hender til.

– Den eneste løsninga jeg ser for meg, er at utbygginga kommer i gang på ett eller annet vis. Hvis ikke må vi enten legge ned eller flytte produksjonen til et annet sted, sier Stein Johnsen.

Da han tirsdag fikk høre avgjørelsen i tingretten, tok han en telefon.

– Jeg ringte rett og slett en takstmann og ba om takst på eiendommen. For nå begynner nok å bli nok. Jeg har ikke noe behov for å være her og irritere meg om tunnel som blir og ikke blir. Blir det en langvarig stans nå, er jeg verken gründer eller arbeidsgiver mer. Da flytter jeg heller til Tromsø der barnebarna bor, sier 63-åringen.

langsundforbindelsen

Langsundforbindelsen (markert i rødt) skal gå fra Gamnes på Ringvassøya til Rakkenes på Reinøya.

Foto: nrk