– Ikke mulig å forsikre turen til Antarktis

Jarle Andhøys forsvarer mener det er urimelig at hans klient skal straffes for å ikke hatt gyldig forsikring for turen.

Jarle Andhøy i retten

Jarle Andhøy i Nord-Troms tingrett med sine forsvarere Brynjar Østgård og Gunnar Nerdrum Aagaard.

Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix

I tillegg til å være tiltalt for å ha seilt sør for 60. breddegrad uten tillatelse, er Jarle Andhøy også tiltalt for å ha seilt i området uten forsikring.

Ifølge Norsk Polarinstitutt er det et klart krav om at alle båter som reiser til Antarktis, skal ha gyldig forsikring for turen. Andhøy har hele tiden hevdet at det ikke er mulig å skaffe slik forsikring.

I Nord-Troms tingrett torsdag la Andhøys forsvarer, advokat Brynjar Østgård, fram dokumentasjon som han mener bekrefter at Andhøy har rett.

– Vi har ikke støvsugd verdensmarkedet for forsikringer, men vi har undersøkt hos store, internasjonale forsikringsselskaper, og hos forsikringsmeglere, og svaret fra alle er entydig. Det er ikke mulig å få forsikret slike båter som dette for seiling i Antarktis, sier Østgård.

– Mener du at dette kan føre til at Andhøy ikke kan straffes for dette punktet i tiltalen?

– Det er i alle fall et interessant juridisk spørsmål dersom det er stilt et krav til de som skal seile i Antarktisk som ikke kan oppfylles, sier forsvareren.

Aktor Trude Kvanli vil ikke kommentere dette før hun har holdt sin prosedyre, men sier at hun mener at tiltalen står ved makt og ikke trenger å endres, til tross for påstandene fra forsvarersiden.