NRK Meny
Normal

– Ikke lett å forsvare medlemskapet i Israels Venner nå

Arbeiderpartipolitiker Kåre Simensen vurderer nå å melde seg ut av gruppen Israels Venner på Stortinget. Han mener Israel bruker militærmakt som ikke står til forhold som det de har påstått de blir angrepet med fra Hamas.

Kåre Simensen (Ap)

Kåre Simensen sier at han føler seg misbrukt etter at organisasjonen Med Israel for Fred har støttet seg på Israels Venner

Foto: Finnmark fylkeskommune/Åserud

Finnmark Dagblad skrev i går om at Arbeiderpartipolitikeren Kåre Simensen nå vurderer å melde seg ut av gruppen Israels Venner på Stortinget.

– Jeg føler at det som nå skjer i Israel, med den brutale fremferden der sivile blir ofrene, gjør det vanskelig å kalle seg en Israelsvenn. Jeg vil vel heller si at i dag er jeg mer uvenn enn venn, og da burde jeg kanskje ikke være med i en slik gruppe, sier han til NRK.

Han sier at han er nødt til å tenke nøye gjennom om han skal fortsette medlemskapet.

Israel Norge

ILLUSTRASJONSBILDE: Bildet er fra en pro-Israel demonstrasjon i 2003, hvor medlemmer av Israels venner deltok.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

David og Goliat

Tv2 har sendt ut spørsmål om konflikten og Israels deltagelse til alle politikerne som er med i Israels Venner på Stortinget, og har fått svært variert respons tilbake.

– Det rører meg langt, langt, langt inn i hjerterota, det er en brutal krig og jeg syns Israel bruker militærmakt som ikke står til forhold som det de har påstått de blir angrepet med fra Hamas, sier Simensen til NRK.

Han sa til Tv2 at han er enig med FN i at Israel kan ha brutt folkeretten og fordømmer i likhet med FN «vilkårlig beskytning med raketter og bombekastere».

Han understreker at han på ingen måte forsvarer verken Hamas eller Israel i denne konflikten, men at styrkeforholdet er ujevnt.

– Jeg synes dette er en David og Goliat krig som rammer sivile i altfor stor grad, sier han.

Føler seg misbrukt

Den mye omtalte organisasjonen Med Israel for Fred (MIFF) støtter seg på Israels Venner. Simensen sier at han har reagert på hva de legger ut, blant annet på Facebook.

Han trekker blant annet frem organisasjonens kritikk av Sissel Wold.

– Når de bruker så sterke ord og påstander så synes jeg ikke det er riktig av de å bruke Israels Venner som et alibi for det de står for. Der føler jeg meg virkelig misbrukt, sier Simensen

Muligheter for fred?

Simensen begrunner innmeldingen i Israels Venner med at han ønsket å få en bedre forståelse for Israelsk styresett og hvorfor de tenker slik de gjør. Han tror at krisen må løses gjennom dialog.

– Ofte er det jo slik at når man får møte folk ansikt til ansikt så har man lettere for å bli kjent med de, og selv om man kanskje ikke er enige så får man i alle fall høre argumentasjonen deres, sier han.

Slik som situasjonen utvikler seg nå, tror du det er mulig å få fred på Gaza?

– Da må i hvert fall to ting på plass. Da må begge partene anerkjenne hverandre som et eget land. Konflikten vil jo være evigvarende dersom de ikke kommer i en forhandlingssituasjon, sier Simensen.