Hopp til innhold

– Hvis folk hadde visst mer om oljenæringen, ville motstanden vært mindre

Siri Arntzen (26) prøver å få unge folk til å se mulighetene, og nødvendighetene, med videre satsing på olje i nord.

Siri Arntzen

Siri Arntzen mener nedturen i oljeindustrien bare er en del av en naturlig syklus.

Foto: Petter Strøm / NRK

Valglogo

– Dersom folk hadde hatt litt mer kunnskap om oljeindustrien, ville nok skepsisen og motstanden vært mindre, sier Siri Arntzen.

Denne uken er hun i Harstad i forbindelse med konferansen Petro 2015. Sammen med Marius Stamnes har Arntzen samlet ti studenter fra NTNU, Høgskolen i Narvik og UiT–Norges arktiske universitet.

– Målet vårt er å holde et felles foredrag med de unges syn på industrien, både på godt og vondt. I tillegg skal vi presentere våre tanker om hvordan oljeindustrien kan sameksistere med andre næringer, sier Arntzen.

Møtte ministeren

De ti studentene fra NTNUI, Høgskolen i Narvik og UiT møtte olje- og energiminister Tord Lien (Frp) under Petro 2015 i Harstad.

Foto: Marius Stamnes

– Trend å være mot oljeindustrien

Ordfører i Harstad Marianne Bremnes (Ap).

Ordfører i Harstad, Marianne Bremnes.

Foto: Mathis Eira / NRK

Harstad blir gjerne sett på som oljehovedstaden i nord. I NRKs valgomat er en av påstandene knytt til Harstad-regionen følgende: «Områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja må vernes mot oljeboring».

Den største andelen, 35 prosent av de nesten 2 300 personene som har svart, er helt enig i påstanden.

– Det er en trend at man skal være imot oljenæringen. Det henger nok sammen med nedturen i bransjen. I tillegg er det en trend at man er opptatt av natur og miljø, og da er det naturlig å mene at vi må slutte med oljevirksomhet, sier ordfører i Harstad, Marianne Bremnes.

Feil fremstilt

Siri Arntzen mener motstanden er forståelig.

– Olje- og gassaktørene har ikke vært flinke nok til å formidle det arbeidet de faktisk gjør. I tillegg er en del av argumentasjonen rundt oljeindustrien misvisende. Vi snakker for eksempel om at vi setter store naturområder i fare dersom vi starter oljeutvinning i nord. Da jeg først kom inn i industrien ble jeg først veldig overrasket over de høye kravene som stilles til sikkerhet. Ingen snakker om trusselen som allerede er der, men store oljetankere som passerer kysten av Nord-Norge hver dag. Med satsing på olje i nord, ville vi fått en økt beredskap langs kysten, sier Arntzen.

– Samtidig er Norge ledende på teknologi og arbeid for å gjøre oljeindustrien så sikker som mulig. Mer satsing på olje, vil føre til mer satsing på sikkerhet.

Det diskuteres også heftig om det skal konsekvensutredes for olje og gass utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

– Det er ingen automatikk i at det blir boret etter olje hvis vi har en konsekvensutredning. En slik utredning er for å se på om det i det hele tatt finnes olje og gass her, og om det er mulig å hente den opp, sier hun.

Både Arntzen og ordfører i Harstad, Marianne Bremnes, mener det vil være behov for olje lang tid fremover.

– Vi unge er veldig opptatt av at oljenæringen skal kunne sameksistere med andre næringer. Da er alle parter nødt til å ha respekt for hverandre, samtidig som vi må ønske et sameksistens. Det er allerede god dialog mellom oljeindustrien og fiskerinæringen, sier Siri Arntzen.

Er fordommene mot oljeindustrien ødeleggende for utviklingen i nord?

– Det vil jeg ikke påstå. Jeg tror industrien tvinges til å skjerpe seg hele veien av litt motstand og krav. Men det er viktig å stikke hull på noen myter for å få en nyttig debatt.