NRK Meny
Normal

– Hvem vil være teatersjef under slike eiere?

Styrelederbråket ved Hålogaland Teater kan skape trøbbel for rekrutteringen av ny teatersjef, mener fagforeninger.

Hålogaland Teater (HT)

Hålogaland Teater i Tromsø.

Foto: Kaja Staude Mikalsen / NRK

Bare dager før søknadsfristen går ut til jobben som teatersjef ved Hålogaland Teater i Tromsø, vurderer potensielle kandidater å droppe søknaden.

Herman Kristoffersen

Herman Kristoffersen ble kastet som styreleder ved HT.

Foto: Bjørnbakk, Jan-Morten / SCANPIX

Årsaken er mandagens ekstraordinære generalforsamling, der styreleder Herman Kristoffersen ble byttet ut – ett år før tiden og mot sin vilje.


Beslutningen ble fattet bak lukkede dører og med vantro ansatte på gangen. Heller ikke ansatterepresentantene i styret fikk være til stede på møtet.

De ansatte ved teatret er sterkt kritiske til byttet av styreleder, fordi det skjer like før ny teatersjef skal tilsettes.

– Amatørmessig håndtert

NRK har de siste dagene snakket med en rekke potensielle kandidater til den ledige sjefsjobben ved Hålogaland Teater, og som er kritiske til måten Kristoffersen ble kastet som styreleder på og tidspunktet skjer på.

De ber om å få være anonyme, av hensyn til fremtidige oppdrag ved teatret.

«Det eierne holder på med nå vitner om manglende forståelse og respekt for de ansatte og teatrets historie. Det er uklokt, samt noe amatørmessig håndtert. Vil noen være teatersjef under slike eiere?»

Potensiell kandidat 1

«I prosessen mot ny teatersjef var dette en uklok beslutning. Det er ikke bra at ansatte og eiere er på kollisjonskurs hos HT. Det lukter skjult agenda lang vei.»

Potensiell kandidat 2

«Vil noen stille som teatersjef for eiere som ikke engang hører på sine ansatte?»

Potensiell kandidat 3

Teatrets fire fagforeninger er også sterkt kritiske til byttet av styreleder og frykter potensielle søkere til teatersjefjobben vil la seg skremme bort.

Birgit Bøeng

Birgit Bøeng representerer Norsk Tjenestemannslag ved HT.

Foto: Rune Nordgård Andreassen

– Allerede har vi fått flere signaler om at potensielle kandidater vurderer å droppe søknaden. Det er fryktelig synd, sier Birgit Bøeng i Norsk Tjenestemannslag.

– Trasig om folk lar være å søke

Det var en samlet generalforsamling – bestående av eierne Troms fylkeskommune, Finnmark fylkeskommune og Tromsø kommune – som besluttet at Herman Kristoffersen skulle kastes som styreleder.

– Eierne er fornøyde med jobben Herman Kristoffersen har gjort som styreleder. Men det er en tid for alt – også for ledere. Nå mente eierne at tiden var kommet for å fornye styret, sier Remi Strand, som representerte Finnmark fylkeskommune i generalforsamlingen.

Han mener det er leit om styrelederbråket påvirker rekrutteringen av ny teatersjef.

– Jeg syns det er tragisk om det er potensielle kandidater som ikke vil søke på grunn av dette. Hålogaland Teater er et kulturelt fyrtårn i Nord-Norge med høyt kunstnerisk nivå. Jeg håper det kunstneriske vil være avgjørende for å tiltrekke nye ledertalenter til organisasjonen, sier Strand.

Fylkesråd for kultur i Troms, Line Miriam Sandberg, ønsker ikke å kommentere saken.