Tidligere NHO-topp: – Høyt sykefravær skyldes dårlig arbeidsmoral

Dårlig arbeidsmoral er en av årsakene til at Finnmark og Troms har landets høyeste sykefravær, sier tidligere NHO-direktør i Troms Arne Eidsmo.

Arne Eidsmo, NHO-direktør Troms

Arne Eidsmo, tidligere NHO-direktør i Troms, mener at det høye sykefraværet i nord i stor grad skyldes lav arbeidsmoral, og at det er for lett å få sykemeldinger fra leger.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Det er avisen Nordlys som skriver at den tidligere NHO- og Høyre-topp Arne Eidsmo hevder at dårlig arbeidsmoral er en av årsakene til at Finnmark og Troms har landets høyeste sykefravær.

Første kvartal i år var sykefraværet i Finnmark på 8,5 prosent, på landsbasis har kun Troms høyere fravær – med 8,8 prosent.

Mener det går ut over de andre

– Et så høyt fravær påvirker oss alle. Vi har gode velferdsordninger i Norge, og det betyr at vi må støtte om disse ordningene ellers så faller de bort, forteller Eidsmo til NRK.

– Hva er problematisk med så høyt sykefravær?

– Det er et problem for bedriftene. Når noen er fraværende er det andre som får belastningen internt i bedriften og i samfunnet for øvrig, sier han.

– Legene sykemelder for lett

Han mener at alle partene i arbeidslivet kan hjelpe til å bedre dagens sykefraværssituasjon.

– Det er en dialog mellom arbeidsgiver og arbeidstaker. Alle parter i arbeidslivet må sette seg ned å finne ut hva vi skal gjøre. Det gjelder også legene som litt for lettvint sykemelder folk. Har du vondt i en fot, betyr ikke det at du ikke kan gjøre en jobb hvis hodet er i tilstrekkelig form.

Eidsmo sier det til tider er for enkelt å sykemelde seg fra jobb, og han mener legene burde bli strengere.

– Ja, de må vise et større engasjement. Det skal ikke være så enkelt å få sykemelding. Men legene har tatt fatt i dette, og vi er på god vei framover. De fleste har en god arbeidsmoral, men den høye statistikken viser jo at vi nesten er mer borte fra jobb enn på jobb. Én fraværsdag koster veldig mye, som andre må sørge for å ta inn igjen, forteller han.

Reagerer på utspill

Roger Vangsbu, regionalt verneombud i byggebransjen, Troms, Finnmark og Svalbard, reagerer på Eidsmo sitt utspill.

– Jeg blir helt oppgitt. Jeg blir ikke imponert, for det er det samme verset på samme sangen, sier han.

Høy arbeidsmoral og lite folk

Han forteller at han kjenner byggebransjen, og mener det ikke er typisk å sykemelde seg bare for å sykemelde seg.

– Tyner man seg litt ekstra når det er lite folk?

– Jeg tror heller at man presser seg så lenge fordi man har høy arbeidsmoral. Når det først smeller, så blir man sykemeldt lenge. Og det er langtidssykefraværet som er høyt, sier han.