NRK Meny
Normal

– Homofile skal møtes med respekt og åpenhet

Selv om Kirkemøtet tidligere i år sa nei til å vie homofile par, har biskop Per Oskar Kjølaas utviklet noen retningslinjer for hvordan de kan få en seremoni likevel.

Per Oskar Kjølaas

Biskopen i Nord-Hålogaland Per Oskar Kjølaas ber menighetene og prestene ta godt i mot lesbiske og homofile par som vil ha en forbønn i kirka.

Foto: Kenneth Hætta / Den norske kirke

Homofile par som har inngått borgerlig ekteskap kan be om en forbønn etter de har inngått borgerlig ekteskap.

En forbønn er en bønn hvor man ber på vegne av andre enn seg selv.

– Homofile kan henvende seg til en prest eller et menighetskontor om en sånn handling. Hvis presten av samvittighetsgrunner ikke vil gjøre det, skal han henvende seg til prosten så en annen prest kan gjøre det, sier Kjølaas til NRK.

En prest kan altså velge selv om han vil gi et homofilt ektepar en forbønn eller ikke. Men hvis homofile par ønsker en slik tjeneste, skal de få det, mener biskopen.

Opp til den enkelte prest

– Jeg mener at de skal bli møtt på en respektfull og åpen måte når de kommer til kirken. Selv til de kontorer hvor man er uenig med deres valg. Jeg mener at alle som ønsker å sette sitt liv i en kristen ramme skal behandles på best mulig måte, sier han.

Det er opp til den enkelte prest hvordan han eller hun vil arrangere en forbønn.

– Kirkemøtet vil naturlig ha laget en liturgi for en slik forbønn som man har i borgerlige ekteskap mellom heterofile par. Men det valgte kirkemøtet å ikke gjøre.

Det betyr at da har man overlatt til den enkelte prest å gjøre det.

Kan fortsatt få en seremoni

– I praksis tror jeg at det som kommer til å skje er at det etter hvert kommer til å utkrystallisere seg en form for praksis som minner om en liturgi, men som likevel ikke er autorisert av kirkemøtet. Det syns jeg ikke kirkemøtet kan leve med i lengden, sier han.

Under forbønnen kan man også ha gjester til stede og synge salmer.

– Da kan det bli veldig fint, og nesten som et bryllup i kirka. For mange er nyansene så hårfine her at de forveksler det, sier biskopen.