Hopp til innhold

– Har hatt lyst til å gi Høgmo gode råd

Jorid Degerstrøm trives både i jobben – og med ansvaret som sjeflege for Norges herrelandslag i fotball.

Jorid Degerstrøm

Jorid Degerstrøm på jobb som sjeflege for Norge.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Per-Mathias Høgmo har bygd opp et omfattende og profesjonelt team rundt A-landslaget i fotball for herrer etter at han overtok som landslagssjef.

Og for første gang har landslaget nå en kvinne i en av de sentrale posisjonene rundt våre beste menn.

Jorid Degerstrøm – 42 år – bosatt i Tromsø, men opprinnelig fra Jakobsnes i Finnmark (8 km fra grensa til Russland) – trives med ansvaret hun har som sjeflege for Norge. Og at hun er eneste kvinne i et team som består av 17, det er ikke noe problem, ifølge Degerstrøm.

– Det går veldig bra. Jeg er her for det faglige – og det jeg står for der, så det går kjempebra. Jeg har jobbet under Per-Mathias i TIL i fire år. Og det har aldri vært noe problem, sier Degerstrøm til NRK.

– Så det går greit å være eneste høne i flokken?

– Det går veldig greit, smiler Degerstrøm.

  • Se TV-reportasjen om Jorid Degerstrøm her:
Se TV-reportasjen om Jorid Degerstrøm (42), eneste kvinne i støtteapparatet til Per-Mathias Høgmo på landslaget. Foto/redigering: Gunnar Grindstein.

Se TV-reportasjen om Jorid Degerstrøm (42), eneste kvinne i støtteapparatet til Per-Mathias Høgmo på landslaget. Foto/redigering: Gunnar Grindstein.

Høgmo: – Krever lederskap

Landslagssjef Per-Mathias Høgmo kjente Degerstrøm fra tidligere – spesielt fra sin siste periode som Tromsø-trener. Og var aldri i tvil om å hente legen fra nord inn i sitt nye team rundt A-landslaget.

– Jorid har vært innenfor toppidrett og toppfotballen i mange år. Hun er svært dedikert, sterk faglig og opptatt av å utvikle seg sjøl. Samtidig har jeg god erfaring med å viss kvinneandel inn i støtteapparatet, det har jeg alltid hatt de siste årene – på ulike lag. Det skaper en god atmosfære i teamet, sier Høgmo til NRK.

Og han er fornøyd med den jobben Degerstrøm gjør med landslagsgutta.

Degerstrøm og Høgli

Jorid Degerstrøm sammen med landslagssjef Per-Mathias Høgmo og toppfotballsjef Nils Johan Semb på Ullevaal før Aserbajdsjan-kampen.

Foto: Gunnar Grindstein / NRK

– Jeg synes Jorid har tatt rollen veldig bra. Hun har kommet inn og tatt, ikke bare det faglige, men det å være sjeflege krever også lederskap. Det gjør Jorid på en utmerket måte. Hun har fått stor respekt i gruppa. Og bidrar til det jeg kaller en god prestasjonskultur, smiler Høgmo, som i flere år har jobbet med en doktorgrad om nettopp prestasjonskultur innen toppfotballen.

Stortrives med ansvaret

Også i spillergruppa har Degerstrøm stor tillit.

– Jorid tok tak med en gang, kom med sin kunnskap. Hun er blid. Og en veldig humørspreder som passer veldig fint inn i gruppa. I et veldig mannsdominert miljø er Jorid både veldig godt likt og respektert, sier visekaptein Tom Høgli til NRK.

Selv stortrives Jorid Degerstrøm med jobben – og med ansvaret.

– Det har vært veldig spennende. Utfordrende jobb, absolutt. Og en annen måte å være lege på. Men jeg liker det. Jeg jobber veldig tverrfaglig, i team. Og det å jobbe under Per-Mathias – og i en prestasjonskultur – det er både utviklende og spennende.

– Hva er den viktigste jobben din?

– Den viktigste jobben min er å holde spillerne klar og skadefri til hver eneste trening og kamp.

Hektisk under kamp

I kampens hete kan det bli hektisk også for legen. I privatlandskampen mot Sverige måtte Degerstrøm ut på banen to ganger i løpet av 1. omgang for å behandle skadde norske spillere.

Først kaptein Per Ciljan Skjelbred, deretter Alexander Tettey.

– Du er utrolig konsentrert på benken, du ser som oftest de fleste skadesituasjonene. Og når du kommer ut til spiller, så gjør du det du er opplært til å gjøre i akutte situasjoner. Får et overblikk over hva som skjer. Avklare hvilken skade det er, om det er alvorlig, om spilleren må byttes ut. Og eventuelt gjøre de tiltak på banen som gjør at spilleren skal kunne spille videre, sier Degerstrøm.

I kampen mot Sverige ble Tettey liggende lenge med en smell i hodet.

NORGE - SVERIGE

Jorid Degerstrøm behandler Alexander Tettey under privatlandskampen mot Sverige på Ullevaal.

Foto: Pontus Lundahl /TT / NTB scanpix

– Var du i tvil om Tettey? Om han skulle få spille videre?

– Nei, det var ikke en hodeskade. Det var et kutt øret der han fikk en albue rett mot øret. Så det var ikke noe tvil om at han kunne spille videre så lenge man klarte å stoppe blødningen, sier Degerstrøm.

EM i Frankrike

Hun føler seg privilegert som har fått denne muligheten til å jobbe i et team med mange flinke mennesker der alle sikter mot et felles mål:

At Norge skal komme til EM-sluttspillet i Frankrike neste sommer.

– Kommer vi til EM?

– Det satser vi på. Vi skal i alle fall gjøre det vi kan for at vi skal komme til EM.

– Kommer du med noen gode råd til Høgmo?

– Jeg har ikke gjort det, men må innrømme at jeg har hatt lyst noen ganger, ler Jorid Degerstrøm – og avslutter:

– Men jeg lar være. Tror det er lurt.