NRK Meny
Normal

– Dette er en eksamen for å se hva vi har lært etter 22. juli

Viljar Hanssen fra Svalbard overlevde terroren på Utøya 22. juli for tre år siden. Han håper Norge har lært noe siden da, og at vi tar det i bruk nå som norske myndigheter har slått terroralarm.

Viljar Hanssen

Viljar Hanssen forteller at vi bør ha lært at det er galt å mistenkeliggjøre hverandre før noe har skjedd, før man vet omfanget og hva som har skjedd.

Foto: Roald, Berit / Scanpix

– Hvis vi har lært noe som helst etter 22. juli, så er det nå vi må ta det i bruk. Det er nå vi må ta vare på hverandre, og ikke mistenkeliggjøre alle rundt oss. Vi må holde sammen som nasjon, og ikke skrive hat på nett eller snakke negativt om dem rundt oss. Dette blir en eksamen etter terroren på Utøya, forteller Viljar til NRK.

Noen timer etter at terrortruslene ble kjent torsdag, la Viljar ut en melding på Twitter.

Laster Twitter-innhold

– Vi ser allerede etter at terrortrusselen har vært kjent i noen timer at kommentarfeltene er fulle av islam-hat, av hat mot hele folkegrupper og land. Vi ser allerede tendenser til det, og det kan vi ikke ha noe av. Vi snakket masse om mer demokrati og mer nestekjærlighet etter 22. juli. Nå må vi vise akkurat det, sier han.

– Det er veldig ubehagelig

Viljar Hanssen forteller at vi bør ha lært at det er galt å mistenkeliggjøre hverandre før noe har skjedd, før man vet omfanget og hva som har skjedd.

– Akkurat det ble gjort i timene etter bomben i Oslo, og det visste seg at det var helt feile mistanker mot feile mennesker. Vi bør også ha lært at vi ikke skal skjære hele folkegrupper eller religioner over én kam. Det er individsforskjeller, og mennesker er mennesker uansett hvordan religion de har eller hvilket land de kommer fra.

For Viljar som selv opplevde terror på nært hold 22. juli 2011, var det svært ubehagelig å se nyheten i dag om at det ser ut til at noen planlegger terror mot Norge.

– Det er veldig ubehagelig. Jeg overlevde så vidt Utøya for noen år siden, og det sitter fortsatt langt fram i hodet. Jeg håper det går bra, og at ingenting skjer, sier han.

Også leder for AUF, Eskil Pedersen har lagt ut en melding på Twitter.

Laster Twitter-innhold

Snakket med flere som var på Utøya

Det første Viljar gjorde etter at han hørte nyhetene i dag, var å ringe lillebroren sin som også var på Utøya.

– Vi kommer nok til å dra bort, bor å være et annet sted enn Tromsø de neste dagene for og bare være oss sammen.

Viljar Hanssen

Viljar Hanssen var blant ungdommene som ble skadet på Utøya 22. juli for tre år siden. Han håper Norge har lært av terrorhandlingene som var da.

Foto: Caroline Rugeldal / NRK

I løpet av dagen har Viljar fått snakket med flere av dem som overlevde terroren på Utøya.

– Det er flere som opplever det som veldig ubehagelig, og som virkelig håper at det går bra. Det er ikke lenge siden vi opplevde at en slik trussel ble virkelighet, og vi vet hvor mye smerter og hvor mye lidelse som kan ligge i en slik handling. Vi skal ikke krisemaksimere, men det er ubehagelig.

Hans oppfordring til folket er kort og presis.

– Vær sammen med dem du er glad i, og ikke spre hat, avslutter Viljar.