Hopp til innhold

Alta-firmaet tjener gode penger i Hammerfest

Entreprenøren fra Alta nyter godt av at Hammerfest skyter fart. Nå ber forsker de to byene om å avblåse hanekampen.

Trygve Olaussen byggeleder Bjørn Bygg

– Bygg- og anleggsmarkedet i Hammerfest betyr veldig mye for oss, sier byggeleder Trygve Olaussen hos Alta-entreprenøren. Forsker ber Hammerfest og Alta stanse knivingen seg imellom og heller søke samarbeid til det beste for regionen.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

Gassfeltet Snøhvit og oljefeltet Goliat i Barentshavet har forandret Hammerfest fra en kystby preget av nedgang og utflytting til et vekstsenter i Vest-Finnmark.

I det andre vekstsenteret i regionen, Alta, er flere skuffet over det de mener er en utvikling som nesten utelukkende har kommet Hammerfest til gode.

– Hvis noen nå skrudde av Snøhvitfeltet, er det her i nord bare i Hammerfest de ville merket det, sa Harald Karlstrøm til Stavanger Aftenblad nylig. Fra Alta leder han oljevernberedskapsselskapet Arctic Protection.

– Hammerfest betyr mye for oss

Fra distriktskontoret i Alta leder entreprenøren Bjørn Bygg nok et stort byggeprosjekt i Hammerfest.

– Det skal bli et stort kontorbygg for oljeselskapet ENI. Det er snakk 4000 kvadratmeter med kontorplass. Totalt skal bygget være 5100 kvadratmeter, så det blir jo et ruvende bygg midt i sentrum her, sier formann på byggeplassen Trygve Olaussen.

Hvor mye betyr bygg- og anleggsmarkedet i Hammerfest for dere?

– Det betyr veldig mye for oss. Spesielt når vi får oppdrag av denne størrelsen, sier Olaussen.

– Det er jo ikke lenge siden vi avsluttet byggingen av nabobygget, kulturhuset i Hammerfest. Også det var et stort prosjekt. Vi har også bygget et forretningsbygg et annet sted i byen som vi akkurat er ferdig med.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

ENI-bygg Hammerfest 2

Fra distriktskontoret i Alta leder entreprenøren Bjørn Bygg arbeidet med det nye ENI-bygget i Hammerfest.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

– Hanekampen må opphøre

Nylig gikk forsker ved Norut samfunnsforskning i Alta, Stig Karlstad, ut i Stavanger Aftenblad å advarte mot hanekampen mellom Alta og Hammerfest.

Stig Karlstad

Forsker Stig Karlstad

Foto: Norut

Han har studert forholdet mellom de rivaliserende byene i Vest-Finnmark og mener begge har langt mer å tjene på å legge knivingen til side og heller samarbeide.

– I stedet for å opptre som en økonomisk region hvor Hammerfest og Alta understøtter hverandre, opptrer de to byene som om man er konkurrenter, sier Karlstad.

– Det er høy aktivitet i Hammerfest og et stort marked som etterspør bygg- og anleggstjenester og petroleumsaktiviteten har skapt et marked som etterspør arbeidskraft. Hammerfest bruker i dag flyplassen i Alta og folk fra Hammerfest bruker Alta servicesuplement.

– Samarbeidet må bygges på tillit og kompetanse

Karlstad mener to faktorer er avgjørende for at hele regionen skal nyte godt av veksten i de to byene.

– Tillit og kompetanse er to av faktorene som må ligge i bunn, men det krever en viss romslighet og innsats fra begge sider for å kunne se dette, sier han.

– Sunt å knive litt

Fra byggeplassen i sjøkanten i Hammerfest oppleves ikke det litt anstrengte naboskapet som noe problem.

– Mellom alle slike nabobyer vil det bli litt kniving. Alta er vel litt misunnelig på Hammerfest på grunn av utviklingen innen olje og gass, men jeg tror de drar nytte av det de også, sier Trygve Olaussen i Bjørn Bygg.

Er det sunt å knive litt?

–Ja, det tror jeg.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

ENI-bygg Hammerfest 1

Det nye bygget i Hammerfest skal blant annet inneholde 4000 kvadratmeter kontorplass for oljeselskapet ENI.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

– Svære overskrifter skaper mistro

Fra kontoret sitt i Alta kommer samfunnsforsker Karlstad med følgende råd for å bedre forholdet.

– Media vil spille en sentral rolle her. De tar opp konflikter som blir fremstilt med svære overskrifter hvor konsekvensen er at det blir reagert på med mistro. Media, politikk og kunnskap om hverandre er nøkkelfaktorer.