– Gubbeveldet velter en sterk kvinne

Wenche Pedersen i Vadsø Arbeiderparti mener det hun kaller gubbeveldet i Alta Arbeiderparti bruker vikarierende argumenter for å vrake Bente Haug.

Bente Haug

Wenche Pedersen i Vadsø Arbeiderparti tror ikke en mann ville blitt skjøvet ut i kulden slik fylkesvaraordfører Bente Haug blir av sitt eget kommuneparti.

Foto: Robin Mortensen/NRK

– Jeg stiller meg spørsmålet om ikke dette er et veldig passende, og vikarierende motiv for noen av disse guttene som hadde tenkt at dette er posisjoner som de vil ha, sier Wenche Pedersen.

Hun sikter til at Bente Haug mandag kveld ble vraket av sitt eget kommuneparti, fordi hun har kalt partifelle Grete Ernø Johansen for en løgner i media.

Tidligere ordfører Geir Ove Bakken ble kommunepartiets nye førstevalg etter en avstemming hvor forsamlingen ble påfallende kjønnsdelt.

Pedersen mener at det bør være rom for feilsteg.

Wenche Pedersen

Wenche Pedersen mener at det hun kaller gubbeveldet i Finnmark Arbeiderparti bruker vikarierende argumenter for å vrake Bente Haug.

Foto: Her High North

– Det er jo sånn at i politikken så trår man av og til feil, og det gjør også menn.

Ikke flink å se damene

Ordførerkandidaten til Vadsø Arbeiderparti mener at det såkalte gubbeveldet ikke bare er et problem i Alta, men også flere steder i Finnmark Arbeiderparti.

– Jeg ser jo at man har trøbbel både her og der med å fylle opp listene, og å få damene til å stille opp. Noe av dette handler om at man er for lite flink rundt om i kommunepartiene til å se de damene som er der sier Pedersen.

Hun mener Bente Haug er et eksempel på en kvinnelig politiker som har vært frisk i sine uttalelser, og så tydelig at det kanskje har blitt et problem når hun er kvinne.

– Noen har til og med oppfattet henne som arrogant og det skal man jo ikke være når man er dame i politikken, sier den tidligere fylkesrådmannen.

Forskning støtter påstanden

– Men bør ikke også kvinner tåle denne type prosesser som slår negativt ut for dem?

– Jo selvfølgelig. I en nominasjon så skal vi diskutere personer, men det som er veldig spesielt i Alta nå er at de har den sittende fylkesvaraordføreren. De må jo øyensynelig mene at hun ikke er brukbar, også setter dem inn en godt voksen mann, sier Pedersen.

Påstanden til den profilerte Vadsø-dama om at det er gubbeveldet som regjererer har støtte i forskningen. For i forskningsrapporten "Alta-kvinner og lokalpolitikk" laget av Norut Alta i 2008, var dette noe av det forskerne kom fram til:

«Selv om de fleste av kvinnene som er med i undersøkelsen er enige om at maktkamp er en naturlig del av politikken, er det mange som mener at kvinner oftest taper i kampen om politiske posisjoner.»