NRK Meny
Normal

– Glade og stolte over å få penger

Nordnorsk Kunstmuseum og Nordnorsk Vitensenter får 465 000 kroner gjennom gaveforsterkningsordningen.

Pressekonferanse Nordnorsk Kunstmuseum

Pressekonferanse fredag: Nordnorsk Kunstmuseum og Nordnorsk Vitensenter får til sammen 465 000 kroner gjennom gaveforsterkningsordningen.

Foto: Rune Nordgård Andreassen

Nordnorsk Kunstmuseum og Nordnorsk Vitensenter i Tromsø har grunn til å smile i dag.

Gjennom gaveforsterkningsordningen får de to institusjonene henholdsvis 270 000 kroner og 195 000 kroner i støtte fra Kulturdepartementet. Ordningen ble opprettet av regjeringen i 2014, som et middel for å få flere private til å støtte norsk kulturliv økonomisk.

– Vi er glade og stolte over å få penger. Vi skal bruke pengene til å kjøpe kunst, til forskning og til opprettelsen av Artist in Residence-programmet på Svalbard, forteller påtroppende direktør ved Nordnorsk Kunstmuseum, Jérémie Michael McGowan.

Mens Nordnorsk Kunstmuseum skal kjøpe kunst, skal Nordnorsk Vitensenter bruke sine penger på blant annet oppgradering av bygningsmassen.

– Nå skal vi i gang med å gjøre det gamle planetariet vårt nytt og fint igjen. Det er fra 1989 og trenger sårt en oppgradering, sier vitensenterpedagog Mona Holmø.

Gaveforsterkningsordningen ble etablert i 2014 som et virkemiddel for å få flere private til å gi penger til kulturinstitusjonene. Ordningen fungerer slik at kulturinstitusjoner som får private pengegaver, kan søke om å få 25 prosent av beløpet i tilskudd fra Kulturdepartementet.

Potten i 2014 var på 10 millioner kroner, i fjor på 30 millioner kroner, mens rammen for inneværende år er på 45 millioner kroner.

– Jeg oppfordrer flere private til å gi kulturinstitusjonene støtte. De er med på å løfte reiselivet og livskvaliteten vår i hverdagen, sier stortingsrepresentant Kent Gudmundsen fra Høyre.