Hopp til innhold

– Rammer boligkjøperne med svakest økonomi

En kraftig økning i eiendomsskatten i Tromsø vil gjøre det vanskeligere for unge å komme inn på boligmarkedet i byen. Det mener finansekspert Espen Sirnes og Huseiernes Landsforbund.

Boligbygging

Mandag ble det klart at byrådet i Tromsø ønsker en kraftig økning i eiendomsskatten i byen. Her fra bydelen Tomasjord.

Foto: Tore Meek/NRK

– Økt eiendomsskatt i Tromsø kan bety at flere vil få problemer med å få boliglån, særlig unge, sier Espen Sirnes, førsteamanuensis i finans ved Handelshøyskolen i Tromsø, til NRK.

Mandag ettermiddag ble det kjent at byrådet i Tromsø i neste års budsjett foreslår en kraftig økning i eiendomsskatten for boligeiendommer – fra 3,0 til 5,5 promille. For andre eiendommer vil byrådet øke eiendomsskatten fra 5,4 til 5,5 promille.

Tromsø har fra før av høye boligpriser, og med økt eiendomsskatt kan bankene bli strengere, mener Sirnes.

– Banken ser på hvor mye man kan klare å betale ut fra den inntekten man har og de månedlige utgiftene man får med et boliglån. Øker utgiftene vil det selvsagt være vanskelig å få boliglån.

– Rammer de med svakest økonomi

Peter Batta, generalsekretær i Huseiernes Landsforbund, er enig i at en økning i eiendomsskatten på 2,5 promille vil gjøre det vanskeligere å oppfylle boligdrømmen.

– Generelt rammer eiendomsskatt først og fremst de med svakest økonomi. Det er gjerne unge i etableringsfasen, som nettopp har kjøpt sin første bolig. De låner gjerne 75- 80 prosent av kjøpesummen, og har gjerne høye utgifter. Da vil selv små økte utgifter slå hardt ut. I tillegg kan pensjonister rammes hardt av økt eiendomsskatt, særlig de som bor i eldre, store hus med høy skattetakst, sier han.

Hvorvidt forslaget blir en realitet får vi vite 16. desember. Da skal kommunestyret vedta årsbudsjettet for 2016 og økonomiplanen for 2016–2019.

Det er kommunens dårlige økonomi som er hovedgrunnen til at bystyret vil øke eiendomsskatt-satsene. De ønsker også å øke skattegrunnlaget med åtte prosent for alle eiendommer. Til sammen vil dette gi kommunen årlige merinntekter på 85 millioner kroner.

– Kommunens svært krevende økonomiske situasjon innebærer at vi må ta store og nødvendige grep nå. Uten dette vil kommunen gå med over 100 millioner kroner i underskudd i 2016. Vi risikerer å havne på Robek-lista, sier byrådsleder Kristin Røymo (Ap).

Vil gi noe prisfall

Dersom økningen i eiendomsskatter blir en realitet, tror Sirnes at det vil føre til et lite fall i boligprisene i Tromsø.

– Men det betyr ikke at det blir noe rimeligere å bo, for boligeiere vil sannsynligvis oppleve at de månedlige utgiftene øker uansett, sier han, og legger til:

– Likevel kan det hende økningen i eiendomsskatt ikke har så veldig mye å si. Det kan hende den vanlige prisøkningen vil bety mer.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark