Hopp til innhold

– Fylkeslegen må inn

Tidligere asylsøker avviser private asylmottak og ber fylkeslegen kontrollere helsetilbudene.

Senjehesten asylmottak

Senjehesten asylmottak har kommet i fokus etter en dokumentar på Brennpunkt.

Foto: Håvard Lior / NRK

– Det er veldig stor forskjell på kvaliteten i de private mottakene, sier Ahmed Aadan Warsame i Tromsø Arbeiderparti.

Han er opprinnelig fra Somalia og har besøkt mange asylmottak i Nord-Norge. Han sier kontrollen med de privat drevne mottakene er for dårlig, og de varierer for mye i kvalitet.

– De statlige asylmottakene er de beste. Da er alt på plass – lege, helsesøster, barnehage og aktiviteter.

Derfor mener han at kontrollen må økes og reglene skjerpes.

Kom til offentlig mottak i 1994

Situasjonen for dagens asylsøkere er langt verre enn da han var asylsøker for 15 år siden og bodde i et offentlig mottak, sier han:

– Da jeg kom i 1994, hadde vi skole, norskkurs, barnehage, idrettstilbud, aktiviteter og vi bodde på enkeltrom. Det var et offentlig mottak, sier Warsame.

I Skånland vil ikke kommunen ta ansvar for å gi de omlag 135 asylsøkere som nå blir plassert på Kvitnesodden et helsetilbud.

Warsame reagerer kraftig på Brennpunkt-dokumentaren fra Senjehesten asylmottak ( se dokumentaren her ), og mener fylkeslegen kontrollere at kommunene klarer å ivareta asylsøkerne.

– Klarere regler

Jon Ole Martinsen i SEIF – selvhjelp for innvandrere og flyktninger – er en av de som vil stenge Senjehesten asylmottak . Han er enig med Warsame i at kvaliteten varierer for mye og vil ha klarere retningslinjer.

– Det må mye klarere regelverk og mye klarere krav til den enkelte operatør, så vi får luket bort de dårlige mottakene.

Vil ha kommunene inn

Seif har kontakt med asylsøkere, og Martinsen mener de har et inntrykk av hvordan vei dagens utvikling med private mottak går:

– Vi ser at når det kommer flere asylanter, og UDIs behov for mottak øker, så vil enkelte del useriøse aktører komme inn på markedet.

Løsningen er å få inn kommunene, mener han.

– Det er en del dårlige mottak, og det finnes mange gode mottak, derfor må UDI i mye større grad vektlegge de som man har gode erfaringer med, og bruke offentlige mottak, drevet av kommunene.

Flere saker om dette temaet finner du i boksen til venstre i artikkelen.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark