Hopp til innhold

– Frostskader kan gi ubehag resten av livet

Forskere ved UiT mener at soldater enkelt får kuldeskader. Til og med i varmegrader.

Cold response

Seks soldater som fikk frostskader skal ha vært inne i førstegangstjeneste på Setermoen leir. Dette bildet er fra vinterøvelsen Cold Response på Setermoen.

Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvaret / NTB scanpix

– Ja, det er sant. Vi kaller det nedkjølingsskade, og det har i alle år vært en stor militær problemstilling, sier professor Knut Fredriksen, leder av forskningsgruppen Akuttmedisin og anestesiologi ved Det helsevitenskapelige fakultet.

Han forteller til UiT.no, at skaden oppstår på hender eller føtter, spesielt når det er vått og temperaturen ligger på rundt 5 grader.

– Slike kuldeskader kalles Skyttergravsfot, sier Fredriksen.

Tilstanden fikk mye oppmerksomhet ved 1. verdenskrig, da over 100.000 tilfeller ble registrert. Navnet oppsto fordi det i hovedsak var soldater som sto i dårlig drenerte skyttergraver, med vann til langt oppover beina i flere dager i strekk, som ble rammet.

Seks soldater i Brigade Nord ble natt til mandag 19. januar 2015 vekket og bedt om å løpe ute uten klær og sko. Soldatene har fått frostskader på føttene og Militærpolitiet etterforsker saken.

– Kan føre til ubehag resten av livet

Professor James Mercer bekrefter at skyttergravsfot og lignende skade på hendene forekommer i militæret også i dag, og dette har blitt til et forskningsprosjekt mellom UiT, Universitetssykehuset Nord-Norge og Forsvarets Sanitet.

– Slike skader kan føre til ubehag resten av livet. Er man uheldig kan nervene bli skadet, personen blir mer kuldesensitiv og får lett smerter på skadestedet ved kuldeeksponering, sier Mercer til UiT.no.

Forskerteamet har en teori som skal utprøves på soldater på Setermoen. Et varmekamera skal se om man kan predikere hvem som er spesielt utsatt for å få nedkjølingsskade, og ikke minst den alvorligere frostskaden som gir iskrystaller i vevet og som kan ende med døde kroppsdeler og amputasjoner.

Nikotin øker sjansen for kuldeskader

Et annet dilemma man sliter med i forsvaret med tanke på nedkjølingsskader på hender og føtter, er den økende bruken av snus. Mercer har nemlig gjort forskning som viser at nikotin, som man finner store mengder av i snusen, gir dårlig blodsirkulasjon i hender.

– Varmekameraet kan kartlegge dette, og vi har bevist at kun noen minutter etter at en person tar seg en snus, blir hendene kalde, sier Mercer, som legger til at soldatenes nikotinbruk vil bli registrert i studien han gjør på Setermoen.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark