– Fritt skolevalg vil svekke distriktene

Førstekandidat i Troms Ap mener forslaget til kunnskapsministeren er resepten på nedleggelse av videregående skoler i distriktene.

Cecilie Myrseth

Førstekandidat i Troms Ap, Cecilie Myrseth, mener forslaget er et overtråkk av lokaldemokratiet.

Foto: Hans Ludvig Andreassen / NRK

Torsdag uttalte kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen at om Høyre vinner valget skal de tvinge alle norske fylker til å innføre full valgfrihet for videregående elever.

Dette opprører Cecilie Terese Myrseth, førstekandidat i Troms Ap. Hun mener dette vil gå hardt utover elever i distriktene.

Hun forteller at mange elever utenfor Tromsø ønsker seg til Tromsø. Dersom disse har bedre karakterer enn elever i Tromsø, så vil Tromsø-elevene miste muligheten til å gå på sine nærskoler.

– Å få ta videregående skole nærmest mulig hjemplassen har en verdi både for eleven og lokalsamfunnet. Det som her foreslås er ingenting annet enn karakterbasert inntak, noe som kun vil gagne de flinkeste elevene, sier Myrseth til NRK.

Hun mener dette spesielt vil ramme distriktene, fordi det her er et behov for en skolestruktur som sikrer at så mange som mulig kan gå på en skole nært der de bor.

Myrseth beskriver uttalelsene fra kunnskapsministeren som et ideologisk forsøk fra Høyres side, som ikke vil gagne fylkene.

– Jeg synes det er en veldig dårlig idé, og det er heller ikke behov for det. Det har ikke vært noen diskusjon i Troms om at man ønsker dette, forteller hun.

Røe Isaksen

FRITT SKOLEVALG: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen vil at alle fylker skal gi elever fritt skolevalg, basert på karakterer, innad i fylket.

Foto: Kirsti Kringstad / NRK

Ifølge Myrseth vil det også gjøre det vanskelig for skolene å vite hvor mange elever som vil komme til de ulike skolene fra år til år. Det vil også skape en stor usikkerhet for elever i distriktene, da de mister de fordelene de har med at de bor i området.

Det vil og kunne få økonomiske konsekvenser, mener Myrseth. Kostnader som ikke er nødvendig.

– Det er et overtråkk av lokaldemokratiet. Vi må jo bare sørge for å få en ny regjering, slik at det ikke skal skje.