Hopp til innhold

– Forvaltningsplanen må utsettes

Natur og ungdom er svært kritisk til at regjeringen vil legge fram forvaltningsplanen, selv om den inneholder alvorlige mangler.

 

Natur og Ungdom kjemper mot olje i Barentshavet
Foto: Scanpix

Leder i Natur og Ungdom, Bård Lahn krever at regjeringen utsetter Forvaltningsplanen for Barentshavet til de som jobber med planen har skaffet seg god nok kunnskap.

– Vi vil advare regjeringen på det sterkeste mot å tillate oljeboring i noen deler av Barentshavet nå. Vi har tid til å vente på å få ny kunnskap, mener Lahn.

Hemmelighold

Om knappe 14 dager avgjøres det om regjeringen i forvaltningsplanen vil tillate oljeutvinning i de omstridte områdene i Barentshavet. Og det er ikke bare Natur og Ungdom som er skeptiske til Forvaltningsplanen, slik den nå foreligger.

– De forskerne og de biologiske miljøene som har fått i oppdrag å utrede kunnskapsgrunnlaget, har fått bare ned i to uker på å lage rapportene sine. Det er for kort tid til å få tak i ny og nødvendig kunnskap, mener leder for Naturviterforbundet, Finn Roar Bruun.

Bruun mener utredningen har alvorlige mangler, som i tillegg til tidspress skyldes hemmelighold. Han tror politisk press for å få forvaltningsplanen ferdig er grunnen til at prosessen har skjedd så kjapt.

Innrømmer kunnskapshull

Oppdragsgiveren Miljøverndepartementet er fornøyd med arbeidet som er gjort med forvaltningsplanen, men innrømmet at det kan være kunnskapshull i planen. 

– Men det er viktig å presisere at dette ikke er en avsluttende prosess, men starten på en helt ny måte å forvalte Barentshavet på, hvor vi skal se de forskjellige næringene i sammenheng, sier statssekretær i Miljøverndepartementet, Henriette Westhvind.

– Vi skal basere oss på økosystemtenking, og da trenger vi å fylle på med mer kunnskap og dokumentasjon etterhvert, sier Westhvind

– Risikabelt

- Tar man avgjørelser nå, risikerer man å treffe beslutninger som det aldri er mulig å gå tilbake på. Da hjelper det lite om man senere får kunnskap som viser at dette er avgjørelser som aldri burde blitt tatt, mener Bård Lahn i Natur og Ungdom. Deres viktigste kampsak er å forhindre oljeutvinning av det omstridte Goliat-feltet.

- Hvis man mener at man har for lite kunnskap om dette nå, må man ta konsekvensene av det, og vente med å tillate oljevirksomhet i noen deler av Barentshavet til vi har den kunnskapen som trengs, sier Lahn.

Henriette Westhvind i Miljøverndepartementet mener det haster med å få ferdig en plan, siden det allerede er så mye oljeaktivitet i Barentshavet.