Hopp til innhold

– Forsvaret har rasert naturreservat

Nabo og naturverner reagerer sterkt på at Forsvaret har hogget ned trær midt i et verneområde.

Naturvernforbundet reagerer kraftig på at Forsvaret ved Garnisonen i Sør-Varanger har hogget ned store mengder trær i det norsk-russiske naturreservatet Fjærvannsreservatet.

Området det er snakk om er en 18 mål stor holme i Pasvikelva ved Nyrud i Finnmark.

– Oppleves som rasering

Geir Mortensen, styremedlem i den lokale avdelingen av Naturvernforbundet, er fortvilet over hvordan deler av reservatet nå ser ut.

– Det ser ikke noe særlig pent ut. Hadde de i det minste tatt hensyn til naturen rundt mens de hogget ned trærne, hadde det vært litt enklere. Men vi opplever dette som rasering, sier Mortensen til NRK.

Bilder NRK har fått tak i av det aktuelle området, viser at store mengder med århundre gamle tørrfuruer og andeholker er blitt hogget ned og fjernet.

– Vi reagerer veldig sterkt på dette her. De har hogget ned trær midt i et verneområde. Så vi oppfatter det som at de ikke har tatt hensyn til den delen av naturen som vi forventer at Forsvaret gjør etter sin egen miljøpolitikk. Eller, i alle fall etter den miljøpolitikken de hevder de har, sier Mortensen.

Det er Forsvaret ved Garnisonen i Sør-Varanger og grensekommissæren ved den norsk-russiske grensen som hogget ned trærne for å synliggjøre grensa mellom Norge og Russland

Ifølge norske lover skal alle grensestolper mellom de to landene være godt synlig, slik at man ikke forviller seg over grensa.

Fjærvannsreservatet

Bakgrunnen for nedhuggingen var å synliggjøre grensa.

Foto: Privat

– Blir selvfølgelig veldig stygt

Grensekommissær Ivar Sakserud sier til NRK at det ikke finnes noen andre måter å gjøre dette på enn å hogge ned trærne.

Men han er enig i at nedhoggingen denne gangen kunne vært gjort på en bedre måte.

– Det stygge med denne saken er at ryddingen ble gjennomført på en tid da det var mye vann i Pasvikelva. Man måtte hogge trærne høyt, noe som levnet veldig høye stubber. Dette blir selvfølgelig veldig stygt når vannstanden går ned igjen, men vi jobber nå med å få renset området, sier Sakserud til NRK.

Geir Mortensen har bodd ved grensen i over 40 år, og han har aldri opplevd noe lignende.

– Dette er første gang vi opplever slike naturovergrep her. De har aldri noen gang tidligere gått fram på denne måten, avslutter Mortensen.

Grensekommissæren jobber nå sammen med Fylkesmannen i Finnmark for å finne en bedre måte å håndtere slik nedhogging på i framtiden.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.