NRK Meny
Normal

– Forferdelig trasig

Store verdier gikk tapt da havnelageret i Båtsfjord brant helt ned i løpet av dramatiske natt- og morgentimer.

Alg Magne Karlsen

Alf Magne Karlsen var tidlig nede på branntomta.

Mellom klokken ni og ti i morges fikk brannmannskapene kontroll med spredningsfaren på havna i Båtsfjord.

Tilbake sto ei enorm branntomt der store verdier har gått tapt. I det nedbrente bygget var det lager, godsterminal og kontorbygg.

Nor Lines lokaler brant helt ned til grunnen. Alf Magne Karlsen, som er agent for selskapet i det lille fiskeværet, forteller om det triste synet han møtte i morges.

– Det var forferdelig trasig. Å komme ned på kaia å se at et rimelig stort murbygg er redusert til rykende vegger. Det var store dunger med varer som lå og brant. Både papir, hauger med tre og trucker som sto i full fyr.

Traumatisk

Karlsen sier at det var traumatisk å se på at arbeidsplassen og verdiene gikk opp i røyk.

– Alt er brent opp. Abosolutt alt. Vi har mistet lageret vårt, og kundene våre har mistet varene som sto der inne.

Kan du anslå hvor store verdier som har gått tapt?

– Det er for tidlig å si noe om. Jeg har bare så mange tanker i hodet nå, så tall er noe som ikke fester seg nå. Det er kanskje andre som har tapt større verdier enn oss, sier Karlsen.

Den store branntomta ligger på hurtigrutekaia i Båtsfjord, der hurtigruta daglig har anløp. Karlsen tror at hurtigruta legge til kai som normalt.

Branntomt i Båtsfjord

Det er bare ruinene igjen av både varer og bygg.

Foto: Geir Grønnberg

Hurtigruta kan legge til

– Fra Nor Lines sin side prøver vi å løse sitausjonen slik at det blir minimalt med problemer foruntom de skadene som allerede har oppstått. Hurtigruta kan legge til, men problemet kan bli å få lager til de forskjellige typene med varer som skal losses av.

– Vi har både kjøle-, fryse-, varme- og tørrvarer som det må finnes plass til. Det er ikke gjort i en håndvendig å finne lager til alle disse tingene.

– Vil ta måneder å komme i drift

Båtsfjord Sentralfryselager eier bygget der brannen i natt oppsto. Ifølge aksjonær og daglig leder Per Arvid Richardsen ble de fleste maskinene og datautstyret reddet ut før flammene fikk skikkelig fatt i bygget.

– Det kommer til å bli en lang stopp. Den nye delen av fryserommet er nedbrent, terminalbygget er nedbrent, kontrollsenteret for mottak av fisk er nedbrent og innkjøringa er nedbrent. Det er en trist dag, sier Richardsen til avisa Finnmarken.

Han sier det vil gå måneder før bygget vil være i normal drift igjen.

Får problemer med fôring

Brannen vil også skape problemer for dem som hadde varer stående på området. Til avisa sier smoltprodusenten Polar Seafood at mange har mistet varene sine, og at de kan få problemer med å fôre smolt til uka.

– Vi har fôr til mandag, så for oss er dette en prekær situasjon. Fóret skulle rekke til midten av februar, sier daglig leder Mattis Tangeraas til avisa.