Full uenighet om fellingstillatelse av bjørn

– Man må få tatt ut skadedyrene med en gang, sier ordføreren i Kåfjord kommune om fellingstillatelse av bjørn. Naturvernforbundet mener fellingstillatelse gis altfor lett.

Bjørn fra Nordland

Bjørn som tar sau bør skytes med en gang mener Kåfjord-ordføreren. Dette bildet er fra Susendalen i Nordland.

Foto: Einar O. Båfjelldal

– Når man ser en sau blir slått i hjel av bjørn, bør man sørge for at skadedyret blir tatt ut med en gang. Det som vil skje nå er at bjørnen vil flytte seg til en ny plass og da har vi samme prosedyren igjen, sier Bjørn Inge Mo som er ordfører i Kåfjord kommune.

Full strid

Naturforbundet reagerte i går på at det er altfor lett å få fellingstillatelse for bjørn, etter at en sau ble tatt av bjørn i Kåfjord.

Fellingstillatelse på bjørnen ble gitt et døgn senere.

Arnodd Håpnes i Naturvernforbundet mener dette viser at det er for lett å få fellingstillatelse på bjørn i Norge.

– Å skyte en truet dyreart når bare en sau er funnet drept, er ikke bærekraftig eller økologisk i det hele tatt, sier Håpnes.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

bjørnedrept sau

Syn som dette er det Mo vil unngå.

Foto: Sigmund Dalvik

– Glad i bjørn

Ordføreren i Kåfjord er helt uenig i argumentasjonen til Naturvernforbundet.

– Vi er jo glad i bjørn og liker at vi har et mangfold i naturen, men skadedyrene får leve altfor lenge før de blir tatt ut. Bjørnene skaper altfor mange problemer for bøndene, sier Mo.

Arne Flor i foreningen «Våre rovdyr» at mener igjen at det er bøndene som har størstedelen av ansvaret for å forhindre at sauen blir tatt av bjørn.

– Den som har valgt å ha sau har et ansvar for å ta vare på sauen. Jeg synes at så lenge folk velger å ha husdyr som de sier de er glad i, så ligger tross alt ansvaret der, sier Flor.

Ordfører Bjørn Inge Mo

Bjørn Inge Mo mener bjørner skaper for mange problemer for bøndene.

Foto: NRK