NRK Meny
Normal

– For lite boligpenger til Svalbard, men grei start

Lokalstyreleder Arild Olsen er glad for at regjeringa kommer med penger til skredsikring og husbygging i Longyearbyen. Men han anser de 48 millionene bare som en start.

Arild Olsen på folkemøte

Lokalstyreleder Arild Olsen på folkemøtet etter snøskredene i vinter.

Foto: Rune N.Andreassen / NRK

Det er i revidert nasjonal statsbudsjett fra regjeringa det legges det opp til 48 millioner kroner som skal sikre mot nye skred, og gi nye boliger. Etter flere store snøskred på øygruppen de siste årene begynner boligmangelen å bli prekær.

– Regjeringa gir nå startskuddet, og starter på Svalbard for å gi dem det løftet som trengs når vi ser hvor godt utviklingen i nordområdene går, sier stortingsrepresentant Kent Gudmundsen fra Troms Høyre.

28 millioner til boligplanlegging

20 millioner kroner går til NVEs budsjetter og skal dekke skredsikring rundt Longyearbyen. Området ved de såkalte spisshusene som ble hardt rammet av skredet i 2015, prioriteres. Dette tiltaket skal bestå av snøskjermer og støtteforbygninger.

Snøskred på Svalbard 21. februar 2017

Etter skredet i Longyearbyen 21. februar i år ble det innført boforbud for 13 hus ved Sukkertoppen.

Foto: Stringer / NTB scanpix

De øvrige 28 millionene skal gå til Statsbygg for å gjennomføre grunnundersøkelser og prosjektering av nye boliger i Gruvedalen i Longyearbyen.

– Målet er at nye boliger skal være innflyttingsklare i 2018, men akkurat nå kan jeg ikke si hvor mange som vil stå klare allerede da, sier Gudmundsen.

– Det skal til sammen bli 100 nye boliger. I år kan vi bare bygge for 28 millioner kroner, men mer penger følger seinere, sier olje- og energiminister Terje Søviknes.

Søviknes sier det er nødvendig for tryggheten til folk i Longyearbyen å komme i gang med både skredsikring og boligbygging.

Regjeringen bevilger millioner til nye boliger i Longyearbyen