NRK Meny
Normal

– For folk som er glad i nordnorsk fotball er det bekmørkt

Det er to serierunder igjen av årets eliteserie. Både Bodø/Glimt og Tromsø IL kan rykke ned. Hva sier det om nordnorsk fotball?

Krig mot nedrykk

Bodø/Glimt og TIL kjemper begge for å unngå nedrykk i årets eliteserie. Her er det Bodø/Glimts Vieux Yakhya Sane og Tromsøs Mikael Norø Ingebrigtsen som går i tottene på hverandre under kampen på Alfheim stadion i 2015.

Foto: Bertinussen, Rune Stoltz / NTB scanpix

Carina Olset

Carina Olset er en ihuga fotballsupporter med et hjerte i nordnorsk fotball.

Foto: Ole Kaland, NRK

– Både Bodø/Glimt og TIL har vært skikkelig dårlige, spesielt i høst, og da særlig i viktige kamper. For folk som er glade i fotball er situasjonen bekmørk, sier NRKs sportsanker Carina Olset.

På Alfheim i Tromsø er det alle mann til pumpene. Søndag hadde de sjansen til å ta tre viktige poeng i nedrykksstriden, da de tok imot Vålerenga hjemme. Oslo-laget var da også et av lagene som sto i fare til å rykk ned.

Men TIL tapte 0-3, og ligger nå på kvalikplass med 30 poeng. Det er to kamper igjen av årets sesong, og to poeng bak «Gutan» ligger Stabæk på nedrykksplass.

– TIL har rett og slett ikke scoret nok mål i år. De mangler en plan i det de gjør. Det også virker som at nivået ikke er godt nok. Kanskje er ikke spillerne gode nok for eliteserien i dag, og ville hatt godt av et år i førstedivisjon, sier Olset.

– Jeg synes måten TIL driver klubben, ved å gi unge, lokale spillere tillit, og de prøver å styre etter en edruelig økonomi, er riktig måte å gjøre det på. Men da er kanskje prisen å betale at de må ta seg et år i førstedivisjon ved jevne mellomrom, så lenge de rykker opp igjen med en gang.

Fortsette slik de gjør

På plassen over TIL ligger Bodø/Glimt. Også de har 30 poeng. Også de kan rykke ned.

– Jeg har ikke sett så mange Glimt-kamper i år, men i semifinalen mot Rosenborg manglet også de samhandling, og de ble løpende imellom hele tiden, sier Olset.

Laster innhold, vennligst vent..

Selv om begge de nordnorske lagene sliter i bunnen av eliteserien, vil ikke Carina Olset kalle det en krise for nordnorsk fotball.

– Vi ser at lag som Lillestrøm og Vålerenga, som begge har masse ressurser å ta av, også sliter. Glimt og TIL har valgt å satse ungt og lokalt, og styre økonomien skikkelig. Jeg håper begge klubbene fortsetter med det, for det vil nok lønne seg i det lange løp.

Glade supportere

Glimt-supporterne kunne juble etter 2–1 seieren mot TIL på Alfheim i vår. Men sesongen i sin helhet har vært en nedtur for Den Gule Horde.

Foto: Bertinussen, Rune Stoltz / NTB scanpix

Verst for TIL

Men i det korte løp er det søndagen so gjelder. Da er det klart for de to første av fire uhyre viktige kamper for nordnorsk fotball. Tromsø møter Sarpsborg 08 og Odd, som begge jakter på medalje. Bodø/Glimt skal blant annet til Trondheim for å prøve å ta poeng mot årets suverene seriemester, og cupfinalist, Rosenborg.

– Jeg tror TIL har det verste kampprogrammet, og jeg frykter at det kan bli tøft for dem, sier Carina Olset.

– Hvordan tror du det ender, da?

– Jeg tror Stabæk rykker ned sammen med Start, så ender nok et av de nordnorske lagene på kvalikplass.