NRK Meny
Normal

– Folkevalgte tjener mer enn innbyggerne

Folkevalgte har langt høyere inntekt enn innbyggerne de skal representere, viser tall som tidsskriftet Kommunal Rapport har kommet fram til.

Marianne Bremnes, ordfører i Harstad

KS-leder og ordfører i Harstad, Marianne Bremnes.

Foto: Nils Mehren / NRK

Leder av interesseorganisasjonen for kommunene, KS i Troms, Marianne Bremnes er usikker på hvordan hun skal tolke resultatet.

– For meg som KS-leder er det vanskelig å kommentere en slik statistikk, for den er usedvanlig utydelig, sier Bremnes til NRK.

Kommunal Rapport har koblet de offentlige skattelistene med Kommunaldepartementets siste oversikt over høstens nye folkevalgte, og sammenliknet hvordan lokalpolitikernes økonomi er mål mot egne velgere.

Tidligere i år fortalte NRK at Fremskrittspartiet i Troms fylkesting ønsker å kutte i utbetalingen til politikerne. De mener at det kan spares flere millioner på kutt i politikerlønn.

– Et tverrsnitt av befolkninga

Den viser at ingen kommunestyrer tjener mindre enn sine innbyggere, tvert imot er de folkevalgte høyt lønnet.

Marianne Bremnes, som også er ordfører i Harstad for Arbeiderpartiet, sier at partiene legger vekt på at valglistene skal være et tverrsnitt av befolkninga.

– Hvis det er riktig, så er det bare å si at hvert parti gjør sine nominasjoner. I hvert fall mine eget parti gjør bestrebelser på at det skal være et gjennomsnitt av befolkningen på listen. Både med kjønn, alder og bakgrunn. Til syvende og sist er det velgerne som velger, og det er det resultatet som teller til slutt.