Hopp til innhold

– Folkekrav at hurtigruta ikke røres

Kystordførerne mener regjeringen bryter løftene hvis antall hurtigruteanløp kuttes.

Montasje

Ordfører Roy Waage og andre kystordførere reagerer sterkt på at båtruten mellom Bergen og Kirkenes kan få færre anløp.

Foto: Scanpix/NRK

Hurtigrute anløp

Her anløper hurtigruteskipene.

Foto: Atle Markeng / NRK

Samferdselsdepartementet sendte onsdag ut anbudspapirene for båtruten mellom Bergen og Kirkenes. I dag er det Hurtigruten ASA som trafikkerer denne strekningen med 34 forskjellige anløp to ganger daglig.

I anbudet skisseres det tre alternativer; opprettholde dagens seilingsmønster, kutte antall anløp i deler av året, eller kutte i antall anløp gjennom hele året.

– Et brudd på garantien

Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa sier at intensjonen er å opprettholde dagens tilbud, men ikke til enhver pris. I statsbudsjettet ligger det snaut 300 millioner kroner til denne avtalen, mens Hurtigruten ASA mener det vil koste langt mer å opprettholde dagens rutemønster.

Ordfører i Skjervøy, Roy Waage, er talsmann for en gruppe kystordførere. Han liker dårlig at det kan bli kutt i antall anløp.

– Jeg registrerer at det er et brudd på garantien som samferdselsministeren og regjeringen ga foran valget i fjor høst. Det ble da garantert for at dagens seilingsmønster og frekvens skulle opprettholdes. Jeg beklager veldig sterkt at det nå lefles med dette, og at det vurderes alternative løsninger. Det er et folkekrav fra kysten at det ikke skal gjøres noen endringer med hurtigruta, sier Waage til NRK.

– Bare småpenger

– Men bør ruta opprettholdes for enhver pris?

– Hurtigruten er en rimelig transportløsning, og den koster bare småpenger i forhold til hva som brukes på andre transportmåter, sier Waage.

Også Landsdelsutvalget (LU) ønsker at dagens seilingsmønster opprettholdes.

– Man stenger ikke en riksvei

Kristelig Folkeparti vil ha seilinger hver dag. Lederen i Stortingets transport- og kommunikasjonskomité, Knut Arild Hareide (KrF) varslet at kampen vil stå til høsten.

– Hurtigruten er riksveien langs kysten. Man stenger ikke en riksvei to dager i uka, sier han.

Hareide viser til at Senterpartiets leder, Liv Signe Navarsete, lovet i valgkampen at dagens seilingsmønster skal opprettholdes. Han forventer at Kleppa følger opp dette når regjeringen skal ta sin beslutning.

– Vi ser helst at seilingene fortsetter som i dag. Det viktige er at departementet endelig kommer med en anbudsutlysning som Stortinget har etterlyst i lang tid, sier Frps samferdselspolitiske talsmann, Arne Sortevik, til NTB.

Han slår ellers til lyd for at hurtigrutene kan inngå som en del av beredskapen langs kysten og at staten kan kjøpe beredskapstjenester.

Sortevik sier at hurtigruteskipene for eksempel kan ha oljevernutstyr om bord slik at de kan delta ved eventuelle oljeutslipp.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark