– Folk kommer og spør om de kan sove på bussterminalen

LONGYEARBYEN (NRK): Lokalsamfunnet i Longyearbyen jobber på spreng for å ta seg av alle turistene som kommer for å se solformørkelsen fredag. Men ikke alle er forberedt på de små forholdene.

Longyearbyen

Longyearbyen har dobbelt så mange innbyggere som vanlig denne helga.

Foto: Bernt Olsen / NRK

– De kommer hit og tror det er litt større enn det er. De tror de kan sove på en benk på bussterminalen og lurer på hvor den er. Vi har en flybuss som går mellom flyplassen og hotellene, og det er alt, sier Kjersti Norås, markedssjef, Visit Svalbard.

I forbindelse med solformørkelsen 20. mars er opp mot 2.000 turister ventet til Longyearbyen.

Blant dem er engelske Mike Frost, og irske Kevin Bartend.

– Vi ønsker oss litt mindre skyer kanskje, men med dette solskinnet vil det bli bra. Det blir fantastisk, det er jeg sikker på, sier Frost om utsiktene for solformørkelsen.

– Vi er «The totaly insane travel society». Vi reiser rundt og ser på solformørkelser og nordlys. Vi har vært i Australia, India og Hawaii. Så dette er enda et sted, men enn mer utfordrende plass, sier kameraten Bartend.

Mellom 1500 og 2000 personer har strømmet til Svalbard de siste dagene. 
Alle med håp om å få orkesterplass til morgendagens totale solformørkelse. 
Og det har skapt utfordringer med å finne plass til alle.

Alle har fått et sted å sove

Turistsjef Ronny Brunvoll i Visit Svalbard forteller at det finnes rundt 800 gjestesenger i Longyearbyen og rundt 200 i Barentsburg og andre steder på øygruppa.

– Nå er det mer enn 700 ekstra som trengte en pute å sove på, sier Brunvoll.

  • Merk gjerne dine bilder av solformørkelsen med #yrno

Lokalbefolkningen har åpnet dørene og leid ut både rom og hele hus.

– Alle som ønsker ett rom, har fått et sted å sove, sier Brunvoll.

– Dette er høysesongen vår

Tove Eide

Tove Eide viser fram en av de spesiallagede solformørkelses-kakene til kaffebaren Fruene.

Foto: Torill Ustad Stav / NRK

På kaffebaren Fruene i sentrum av Longyearbyen hadde daglig leder og eier Tove Eide forberedt seg på store mengder kunder i forbindelse med formørkelsen.

Bak kassa er det ekstra mange på jobb, og det er laget ekstra kaker. Men selv med den store turisttilstrømmingen, er det flere ledige bord inne på Fruene.

  • Vi vil gjerne ha dine bilder av solforørkelsen! Merk dem med #yrno på Instagram.

– Det er faktisk færre folk i kafeen nå enn det vi vanligvis har på denne tiden av året. Dette er høysesongen vår, sier Eide.

Men likevel summer det av stemmer på flere språk rundt bordet, og mange av turistene har fått smake på godsakene som er laget spesielt fro denne helga, blant annet svarte marsipankaker dekorert med ordet «eclipse».

– Det fine med at det er roligere enn ventet er at vi ligger frampå med produksjonen. Under solformørkelsen skal vi ta oss tid til å stenge en halvtime og gå ut og se på den.