NRK Meny
Normal

– Føler det er et program for de priviligerte, de som har penger liggende

Benjamin Arvola Notkevich (22) ønsker å søke på Agenda Nord-Norge sitt ambassadørprogram. Men han har ikke 25.000 kroner å betale i egenandel.

Benjamin Arvola Notkevich (22)

Benjamin Arvola Notkevich (22) mener det bør være talent, og ikke penger, som avgjør om du får delta på ambassadørprogrammet.

Foto: Privat

– Jeg tenkte umiddelbart at det var en kul og bra ting for Nord-Norge, vi trenger flere ledertalenter. Og jeg ville sjekke ut om dette var noe jeg kunne være med på, sier Benjamin Arvola Notkevich (22) fra Finnmark, til NRK.

Han er 4.-kandidat for Tromsø SV, og kunne godt tenke seg å søke på Agenda Nord-Norges ambassadørprogram for unge ledertalenter. Men da han gikk inn på nettsidene for å lese om programmet, ble han litt overrasket.

Påmeldingsavgiften hvis du blir én av de 12 utvalgte, er 25.000 kroner.

– Det er ikke sånn at alle har det liggende. Jeg følte fort at det ble et program for de privilegerte, de som har penger liggende, sier Notkevich.

– Jeg føler det er litt urettferdig, for det burde vært talent og hardt arbeid som bestemmer hvem som får bli med, og ikke hvor mye penger du har fra før.

Hurtigruteskipet "Finnmarken"

Agenda Nord-Norges ambassadører skal ha undervisning på hurtigruten seks ganger i året. Her hurtigruteskipet «Finnmarken».

Foto: Martin Andersson / NRK

Glad i landsdelen

Han roser muligheten unge lederspirer nå har til å delta på programmet om å lære om næringslivet i nord og mulighetene for verdiskapning.

– Jeg har et stort hjerte for Nord-Norge, og er glad i landsdelen vi bor i. Jeg har et ønske om å gjøre en forskjell i framtiden for Nord-Norge og verden, og det føler jeg ambassadørprogrammet gir en god mulighet til, sier Notkevich.

– Men det bør være hvor mye du brenner for Nord-Norge og hvor hardt du er villig til å arbeide som avgjør om du får mulighet til å være med, og ikke om du har 25.000 kroner, mener han. – Det er synd, for da går vi glipp av talenter.

Åpner for stipendordning

Jan-Frode Janson

Styreleder i Agenda Nord-Norge AS, Jan-Frode Janson, lover at det blir mulighet for å få stipend for dem som ikke har 25.000 kroner i egenandel.

Foto: Trygve Andreassen / NRK

Talentene vil få opplæring i Nord-Norge, og kunnskap om hvordan Nord-Norge skal ta en rolle i utvikling av egen landsdel.

De skal reise med hurtigruten seks ganger i løpet av året, for å besøke kommuner, kunnskapsmiljøer og bedrifter i landsdelen. De skal også besøke statsministerens kontor i Oslo og reise til utlandet.

– Kostnaden er høy, og derfor er det en betydelig egenandel som bedriftene skal betale, sier styreleder i Agenda Nord-Norge AS, Jan-Frode Janson til NRK.

– Men vi har åpnet opp for at de som ikke eier en bedrift og ikke kan betale, kan få stipend til å dekke kostnaden, sier han.

Janson forteller at detaljene rundt stipendet enda ikke er klar, men at de som ikke har finansieringsmulighet kan angi det i søknaden, så skal de forsøke å imøtekomme det så langt det lar seg gjøre.

– Budskapet vårt er klart, vi skal ha de beste talentene i Nord-Norge, også de som ikke har 25.000 kroner å stille med i utgangspunktet. Vi oppfordrer alle til å søke, sier Janson.