NRK Meny
Normal

– Et samlet Nord-Norge ville vært drømmen

Stortingsrepresentant Kent Gudmundsen (H) mener et samlet Nord-Norge ville hatt den største påvirkningskraften i en organisering fra 19 fylker til ti regioner.

Kent Gudmundsen (H)

Kent Gudmundsen (H) mener en større og mer robust regionstruktur vil imøtekomme en del av de behovene som er i samfunnet.

Foto: Pia Tøhaug / NRK

– Det er ingen tvil om at vi har behov for å ta grep. Når man skal kjøre fra Tromsø til Harstad må man via Nordland, bare der peker man på at kommunikasjonsmønstre og den endringen vi har sett i samfunnet tilsier at dagens fylkeskommuner ikke er svaret. Med ti regioner betyr det selvfølgelig at vi må ha en endring i Nord-Norge, sier Gudmundsen.

Regjeringa vil erstatte landets 19 fylker med ti regioner. Større regioner skal få større ansvar for samfunnsutviklinga i hver region.

– Fylkeskommunene har gått ut på dato, sa kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H), da han presenterte stortingsmeldinga om regionreformen tirsdag.

– Mer makt til folkevalgte hender i nord

Kent Gudmundsen sier at det viktigste er at fylkespolitikerne setter seg ned og finner ut hvordan de best kan organisere seg for å ta flere statlige oppgaver.

Cecilie Myrseth

Fylkesrådsleder i Troms, Cecilie Myrseth mener regjeringen må være mer konkret overfor regioner som vil bli større.

Foto: Lars Egil Mogård / NRK

– Det ville fått enorm betydning å få Nord-Norge som en samlet politisk enhet. Å ha en halv million innbyggere i ryggen når man skal fremme sine krav til storting og regjering i Oslo ville vært bra strategisk. I tillegg til at en mer robust region også ville kunne flytte mer makt fra statlige myndigheter til folkevalgte hender i nord.

Gudmundsen håper at de skal greie å lande reformen i løpet av denne stortingsperioden.

– Vet bedre hvor skoen trykker

Fylkesrådsleder i Troms, Cecilie Myrseth (Ap), mener regjeringen må være mer konkret overfor regioner som vil bli større.

– Om en regionreform fører til mer demokratisering, må det følge flere og større oppgaver med. Det er veldig viktig at regjeringen blir tydeligere på det, sier hun.

Kommunenes sentralforbund, KS, er enige med regjeringen i at det er behov for et sterkere regionalt folkestyre.

Gunn Marit Helgesen, styreleder i KS

Gunn Marit Helgesen, styreleder i KS, tror de folkevalgte er klar for både kommune- og regionreform.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Jeg synes dette er et godt innspill for å sikre demokratiske organer, folkevalgte enheter som får et stort ansvar for samfunnsutvikling. Jeg er helt overbevist om at dere i nord vet bedre hvor skoen trykker på mange spørsmål, enn at Stortinget og regjeringen til enhver tid skal gjøre det, sier Gunn Marit Helgesen, styreleder i KS.

– Leverer for svakt på innhold

Arbeiderpartiets kommunalpolitiske talsperson Helga Pedersen synes det er gledelig at samtlige partier på Stortinget slår ring om det regionale folkevalgte nivå. Hun mener likevel regjeringen leverer for svakt på innhold.

– For å kunne kalle dette en regionreform, må regionene få flere og større oppgaver en det regjeringen legger opp til. Her har ikke regjeringen fulgt opp ønskene fra flertallet på Stortinget. Regjeringen har igjen satt et måltall på antall, i stedet for å konsentrere om oppgaver og innhold, sier Pedersen.