NRK Meny
Normal

– Erfarne folk drar ikke på topptur under slike forhold

I Tamokdalen er over 50 personer isolert på grunn av den store skredfaren. Folk oppfordres til å være forsiktige om de tenker seg ut på tur i helga.

Skredfare Tamokdalen

Slik så det ut da Aadne Olsrud skulle undersøke veien og skredfaren i Tamokdalen torsdag.

Foto: Aadne Olsrud

Aadne Olsrud

Aadne Olsrud er en av rundt 50 isolerte i Tamokdalen.

Foto: Privat

– Erfarne folk drar ikke på topptur under slike forhold. Må man kjøre ski så bør man holde seg i skogsterreng som ikke er for bratt og som heller ikke ligger under veldig bratte fjell, sier Aadne Olsrud.

Han er én av i overkant av 50 fastboende i Tamokdalen som nå er isolerte etter at veien gjennom dalen har blitt stengt på grunn av skred eller skredfare hele tre steder.

Nettsiden varsom.no har satt opp skredfaren i Nord-Troms til fire. På faregrad fire forventes selvutløste skred, og ferdsel i skredterreng anbefales ikke.

Stengte veien tre steder

Olsrud jobber for Statens vegvesen i Tamokdalen, og er blant annet med på å gjøre vurderinger av om veien skal stenges.

– Veien ble først stengt mellom E6 og bebyggelsen i dalen 7. februar. Da hadde vi fremdeles åpen vei i den andre enden av dalen, sier Olsrud.

Men 10. februar så han seg nødt til å anbefale at veien ble stengt også like ved sitt eget hjem. Da var omtrent halvparten av innbyggerne dalen innestengt. Fredag ble også resten av innbyggerne i Tamokdalen isolert, da veien ble stengt et tredje sted. Veien blir ikke åpnet før tidligst lørdag.

Tamokdalen skredfare

Veien i Tamokdalen åpner tidligst lørdag.

Foto: Aadne Olsrud

Snøskuter eneste mulighet

– Den eneste måten å komme seg ut nå er med snøskuter. Etter den store skredvinteren i 2000 laget vi en beredskapsløype som vi nå har fått tråkket så det skal gå lett å komme seg inn og ut, sier Olsrud.

Han forteller at innbyggerne er flinke til å passe på hverandre, og har en god naboberedskap spesielt med tanke på dalens eldre innbyggere.

– Vi er jo vant til at veien blir stengt nå og da, men det er klart det er litt spesielt å være isolert, sier Olsrud.

– Hold deg i lysløypa

Fagleder for skred i Troms Røde Kors, Tor André Skjelbakken fraråder folk som har lyst til å dra på tur i helga å dra til Tamokdalen eller Lyngsalpene.

– Denne helga er det et godt alternativ å holde seg i lysløypene, sier Skjelbakken.

Med fare for selvutløste skred i fjellene i Troms holder det nemlig ikke alltid at du selv er utenfor det bratteste området.

– Det er også fare for å bli tatt av skred om man beveger seg i flatt terreng i utløpsområdet for et skred. Man må ikke bare vurdere hvor bratt det er der man går, men også hvor bratt det er over, sier Skjelbakken.