Hopp til innhold

– Er villig til å anke helt til menneskerettighetsdomstolen

Jarle Andhøy lover kamp mot norske polarmyndigheter etter å ha blitt bøtelagt for ulovlig leting etter forliste kamerater i Antarktis. I dag startet ankesaken.

Jarle Andhøy

Jarle Andhøy var klar til å kjempe mot NP da han møtte i lagmannsretten i Tromsø onsdag.

Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / / NTB scanpix

  • Se video:
    Jarle Andhøy krevde seg frifunnet for anklagene da ankesaken startet i Hålogaland lagmannsrett onsdag. I vår ble Andhøy dømt for å ha seilt ulovlig i Antarktis.

– Jeg har seilt i internasjonalt farvann. Det reguleres av havrettskonvensjonen og ikke Norsk Polarinstitutt, sier Jarle Andhøy på vei inn i rettssalen onsdag.

Andhøy ble i juni dømt i Nord-Troms tingrett til å betale en bot på 45.000 kroner til Norsk Polarinstitutt (NP).

NP anmeldte Andhøy for ulovlig seilas i Antarktis etter at han i 2012 dro til Sørishavet for å lete etter tre kamerater som ble borte med seilbåten Berserk under en ekspedisjon i Antarktis året før.

Bøtelagt for seilas

Andhøy fikk først en bot på 40.000 kroner for det NP mente var ulovlig seilas. Eventyreren nektet å betale boten, og dermed havnet sakne i tingretten.

Da Tingretten stadfestet og økte boten med 5.000 kroner, anket Andhøy saken inn for lagmannsretten.

– Jeg er villig til å anke saken hele veien til menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg, sier Andhøy til NRK.

Se hva Andhøy sa om rettssaken:

Andhøy før rettssaken

Erkjenner ikke straffskyld

I forkant av rettssaken lovet Andhøy å gå til motangrep på NP, og da rettssaken startet svarte han «overhodet ikke» på spørsmålet om han erkjente straffskyld.

Under rettssaken vil hans forsvarer legge fram ny dokumentasjon som skal vise at norske, newzealandske og amerikanske polarmyndigheter samarbeidet tett for å gjøre det vanskelig for Andhøy å dra tilbake til Antarktis.

– Jeg satt i en situasjon hvor tre mann var borte, mens norske myndigheter var mest opptatt av at de ikke hadde lov til å være der, forklarte Andhøy i Nord-Troms tingrett 11. juni i år.

Han hevdet i første rettsrunde at han møtte veggen da han forsøkte å skaffe de nødvendige forsikringene og tillatelsene før han dro.

Føler med Andhøy

Polarinstituttdirektør Jan-Gunnar Winther har stor medfølelse med Jarle Andhøy som mistet tre ekspedisjonsmedlemmer i Berserk-forliset.

– Jeg har veldig stor sympati for den situasjonen han havnet i. Jeg kan ikke sette meg inn i hvordan det må være å miste tre ekspedisjonsmedlemmer, sa Jan-Gunnar Winther i Hålogaland lagmannsrett onsdag.

Holdt ikke dokumenter tilbake

Jan-Gunnar Winther avviser at Polarinstituttet skal ha holdt tilbake noen dokumenter. Han sier de har gått gjennom arkivene for to år og gitt fra seg alt.

Jan-Gunnar Winther

Norsk Polarinstitutt behandler alle likt, sa direktør Jan-Gunnar Winther i Hålogaland lagmannsrett onsdag.

Foto: Einar Andreassen / NRK

Winther sa i retten at det ikke er en innebygd negativitet til Andhøy i kommunikasjonen.

Dette var en naturlig informasjonsflyt når en liten seilbåt, uten tillatelse helt på tampen av sesongen, drar til ett av de mest isolerte og værharde farvann det er mulig å seile i Antarktis.

– Det er også en feil konklusjon at tonen i kommunikasjonen kan ha hatt en påvirkning på det som skjedde rett før forliset, sa Winther som understreker at alle blir likebehandlet av Norsk Polarinstitutt.

Vil ha info om Berserk-ulykken

Andhøy forteller at formålet med rettssaken for ham er å få mer informasjon om hva slags kontakt det var mellom norske og utenlandske polarmyndigheter og Berserk før ulykken i 2011.

– Nettopp fordi NP unnlot å svare på relevante spørsmål om ulykken, var jeg nødt til å dra tilbake til Antarktis for å finne ut hva som skjedde, sier Andhøy.

Han sier at han er villig til å følge saken videre så lenge han mener det ennå mangler informasjon.

– Men de siste månedene har NP åpnet seg og gitt oss masse informasjon, blant annet vet vi nå at NP var i kontakt med både amerikanske og new-zealndske polaryndigheter før forliset, sier Andhøy.

Mener han har lov til å seile

Han hevder folkeretten og havrettskonvensjonen ga ham anledning til å seile slik som han gjorde. Andhøy viser til at det i dag finnes blant annet regattaer som seiler i farvannene rundt Antarktis uten de tillatelsene som NP mener Berserk måtte ha.

– Dette har blitt en sak der NP vil statuere et eksempel. De ønsker å forvalte et havområde rundt Antarktis som de overhodet ikke har rett til, sier Andhøy.

– Norge hevder ikke jurisdiksjon eller spesielt ansvar over området, det er det ingen som har. Vårt ansvar er norske statsborgere. Det som blir interessant å høre mer om da, er hvor Jarle Andøy har seilt, sier statsadvokat Lars Fause til NRK før rettssaken.

Se statsadvokat Lars Fause om rettssaken:

Lars Hause

Saken oppdateres

Flere nyheter fra Troms og Finnmark