NRK Meny
Normal

– En kort beskjed kan redde liv

Jostein Pedersen etterlyser offentlige kampanjer for å forebygge selvmord.

Jostein Pedersen

Jostein Pedersen ønsker å sette søkelys på selvmordsforebygging.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Den tidligere NRK-journalisten har selv slitt med selvmordstanker, og snakket på landskonferansen til pårørendeforeningen LEVE i Harstad i går.

Antall selvmord i Norge gikk fra 548 i 2001 til 598 i 2011. Jostein Pedersen mener nå at myndighetene burde starte kampanjer for å forebygge selvmord.

– Drømmen hadde vært at vi fikk noe tilsvarende Trygg Trafikk som kanskje het «Trygge Liv». Det kan gjøres ganske enkelt, sier Pedersen til NRK.

– I mange land praktiserer de med skilt på bruer som er særdeles utsatt for selvmordsforsøk med en kort medmenneskelig beskjed eller kanskje et telefonnummer til en hjelpetelefon. Den distraksjonen, den redder liv.

Les også: Stor økning i antall selvmord

Støtter holdningskampanje

Rikke Rindahl Bendiksen er lektor i helsefag på Høgskolen i Harstad og medlem av LEVE. Hun støtter ideen om kampanjer for å sette søkelys på selvmord.

– Få bort fordommer og stigma. Det hjelper, det er det samme som disse holdningskampanjene som vi har hatt i forhold til trafikk. Da har vi sett en nedgang i dødsfall år etter år. Nå mener vi at det samme bør kunne brukes i forhold til selvmord. Selvmord kan forebygges.

Les mer om landsforeningen LEVE