– En hån mot forsvaret i nord

Tillitsvalgt i Norges Offisersforbund for Sør-Troms og Nordland lover kamp til døra for å beholde kystjegerkommandoen i Harstad.

Bjørn-Tore Woll, områdetillitsvalgt i Norges offisersforbund

Tillitsvalgt i Norges Offisersforbund for Sør-Troms og Nordland, Bjørn Tore Woll, er ikke enig i forsvarsministerens planer for Forsvaret i Nord-Norge.

Foto: Nils Mehren / NRK

– Vi skal ha tilstedeværelse, reaksjonsevne og sømløs samhandling med våre allierte. Forslaget som ble lagt frem i dag mener jeg er en hån mot Forsvaret i nord, sier tillitsvalgt i Norges Offisersforbund for Sør-Troms og Nordland, Bjørn-Tore Woll.

Fredag la forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) frem regjeringens forslag til langtidsplan for Forsvaret. I planforslaget kommer det frem at regjeringen ønsker å legge ned kystjegerkommandoen og alliert treningssenter i Harstad.

– Våre allierte som kommer til Åsegarden for å trene sier at det er her de vil trene, og at det ikke er sikkert de vil komme til Norge for å trene dersom anlegget legges ned, sier ordfører i Harstad, Marianne Bremnes.

Forsvarssjef Håkon Bruun Hansen var godt fornøyd med planene regjeringen presenterte fredag.

– De har svart på de anbefalingene vi ga dem. Denne planen sikrer utviklingen for fremtiden og gjør Norge relevant og sterke både for oss selv om sammen med våre allierte, sier Hansen, som mener planene tar vare på nordnorske interesser.

Bjørn-Tore Woll i offisersforbundet lover at de ikke har gitt opp kampen for å beholde basen i Harstad.

– Det er nå kampen begynner. Planene må godkjennes på Stortinget, så vi må jobbe for å få med oss opposisjonspartiene, sier han.

Bruun-Hansen

Forsvarssjef Haakon Bruun-Hansen (til høyre) var godt fornøyd med planene forsvarsminister Ine Eriksen Søreide presenterte fredag.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Noe av det som foreslås i planene:

  • Nye CV90-kampvogner til Setermoen.
  • 2. bataljon på Skjold videreføres som i dag, hovedsakelig satt opp med vernepliktige mannskaper.
  • Brigade Nords øvrige støtteavdelinger i Troms, Artilleribataljonen, Ingeniørbataljonen, Sambandsbataljonen, Sanitetsbataljonen, Stridstrenbataljonen og Militærpolitikompaniet videreføres for å understøtte manøveravdelingene.
  • Bardufoss er i dag base for 334-skvadron. Regjeringen anbefaler å samle hele 334-skvadronen på Haakonsvern for å legge til rette for mer effektiv øving og trening med fregattene. Dette skjer cirka i 2019. De vil likevel bli helikoptre på Bardufoss. 337-skvadronen med NH90-kystvakthelikoptre videreføres på Bardufoss.
  • Styrker ledelsen av heimvernet i Troms og Finnmark med flere stillinger.
  • Kystjegerkommandoen legges ned på Trondenes i Harstad.
  • Forsvarets nordnorske musikkorps får leve videre.
  • Alliert treningssenter på Åsegarden i Harstad legges ned.
  • Evenes vil fungere som en fremskutt operasjonsbase for Luftforsvaret i Nord-Norge. Evenes vil være base for både kampfly og base for maritime patruljefly.
  • 333-skvadronen flyttes til Evenes.