NRK Meny
Normal

– En bok om penger, brå død og svik

Nå kommer en dokumentarbok om «fallet» til Robert Hermansen – den profilerte og erfarne industrimannen som ble dømt til to års fengsel for grov korrupsjon.

Robert Hermansen med boka Fallet

– Birger Amundsen har skrevet en interessant bok, sier Robert Hermansen.

Foto: Lars Egil Mogård / NRK

– Robert pumpet liv og latter i oss alle på Svalbard. Boken er en historie om penger, brå død og svik, men også om heltemot og yrkesstolthet. Dette er også en kritisk bok om det som skjedde, sier forfatteren Birger Amundsen.

Han sier boken er et forsøk på å gi en samlet og helhetlig framstilling av perioden til Hermansen på Svalbard, og spillet rundt Store Norske. Det statlige selskapet strir i dag med store økonomiske problemer.

Flere hundre er sagt opp, og norsk kullvirksomhet på Svalbard går trolig mot slutten.

– Et stort fall

I detalj redegjør Amundsen for utviklingen av gruvedriften i Svea, og mange forskjellige prosjekter som Hermansen lot seg engasjere i. Da Hermansen gikk av, ble ny ledelse satt inn i Store Norske.

Birger Amundsen

Forfatter Birger Amundsen.

Foto: Ole Kaland / NRK

Det ble en skikkelig oppvask med tidligere inngåtte kontrakter med selskaper og personer. Ikke alt er blitt kjent fordi saker endte i forlik, og siktelser frafalt.

Men Økokrim tok ut tiltale mot Hermansen. Han tok tilståelsesdom, og sonet i to år. Et tøft opphold i fengslet ble det, fortalte Hermansen til NRK etter soninga.

Hvorfor har du valgt tittelen «fallet», Amundsen?

– Jeg synes det var et stort fall for en mann som hadde en slik sterk posisjon, ikke bare på Svalbard, men også i resten av landet, men som endte i fengsel i Tromsø.

Mange myter

Forfatteren sier det er mange myter om Hermansen, som han benevner som en svært interessant person. Han var kjent for å ta snarveier. Han handlet ofte alene, også i saker hvor styret åpenbart burde vært involvert.

Robert var kjent for sin utålmodighet, ingenting gikk fort nok for ham. Å ta krokveien om styret var spill av tid for ham.

Han hadde også gode politiske kontakter, og visste hvor langt han kunne gå.

Birger Amundsen
Robert Hermansen

Robert Hermansen var direktør for Store Norske Spitsbergen Kulkompani fra 1999 til 2008, da han gikk av med pensjon. Han fikk mye av æren for at selskapet ble lønnsomt.

Foto: Tor Richardsen / NTB scanpix

– Ikke enig i alt

Direktør Robert Hermansen gjorde en stor innsats på Svalbard i flere tiår. Først som styreleder i det statlige selskapet Store Norske. Senere som administrerende direktør.

– Robert var rett mann til rett tid for Store Norske. Jeg var der, i Gruve 7 og Svea Vest, i kontorbygningen ved gammelkaia, på fagforeningskontoret, på Karslberger Pub og på Huset. Roberts ankomst endret alt.

Det var som en vekkelse, som om Vårherre selv hadde forbarmet seg over de arme skapningene lengst nord i verden.

Birger Amundsen

Han har fulgt Store Norske i en årrekke, og var redaktør av Svalbardposten mens Robert Hermansen satt som administrerende direktør i Store Norske.

«Fallet» skildrer også livet inne i gruva, og vi blir kjent med flere skjebner etter ulykker, død, brann og maktkamper.

Robert Hermansen har lest boka.

– Den er interessant, selv om jeg ikke er enig i alt Amundsen skriver. Men dette er en bok om en fantastisk spennende tid på Svalbard.