Hopp til innhold

– Ebolavaksine vil ha liten effekt

En ny vaksine mot den dødelige sykdommen ebola vil ha liten effekt på epidemien som nå rammer Afrika, mener professor i medisinsk mikrobiologi.

Person begraves i Sierra Leone

Ebola har kostet over 4000 mennesker livet i det vestlige Afrika. Her fra en gravferd i Sierra Leone.

Foto: FLORIAN PLAUCHEUR

– En vaksine vil være veldig bra for helsearbeiderne som kommer ned til ebolarammede områder, men å vaksinere flere 100 millioner i Afrika vil være et langt lerret å bleke, sier professor i medisinsk mikrobiologi ved UiT Norges arktiske universitet i Tromsø, Ørjan Olsvik.

Den norske vaksine-eksperten Birger Sørensen har sagt at han kan ha en vaksine mot ebola klar i løpet av få måneder. Det som skal til for å sette i gang er økonomiske garantier fra det offentlige.

Sørensen er klar på at han har et annet ståsted enn Olsvik til vaksinering.

– Jeg mener at vaksine er for å beskytte en gruppe, ikke for å beskytte hundre prosent. Har du for eksempel en infeksjon som pågår i en by, ønsker du at den byen har en viss høy beskyttelse. Det vil si fra 60 til 90 prosent. Det gir ingen mening at vaksinen skal beskytte hele land eller hele kontinent, sier Sørensen til NRK.

Han legger til at vaksinering har vært vellykket i tidligere situasjoner.

– Vi vet fra tidligere eksempler i Vest-Afrika, at de med stort hell har gått inn og vaksinert et område, og epidemien er borte. Jeg tror det samme kan gjøres rundt ebola.

Ørjan Olsvik

Professor ved UiT, Ørjan Olsvik, mener lokale tiltak er løsningen på epidemien.

Foto: Kristine Østvold

– Lokale tiltak er løsningen

Birger Sørensen mener at det viktigste er å hindre at omgivelsene smittes.

– Hvis de som jobber rundt og bor rundt rammede områder ikke blir smittet, så vil epidemien dø ut. Det har vært vellykket i andre sammenhenger med vaksine, og jeg vil se det som veldig sannsynlig at vi får det til med ebola også, sier han.

Birger Sørensen.

Birger Sørensen mener at vaksine er det mest effektfulle i en epidemi.

Foto: Bent Tandstad / NRK

Professor ved UiT, Ørjan Olsvik, tror man i mye større grad må sette tiltakene inn lokalt i de vestafrikanske landene, som Sierra Leone.

– Det diskuteres også av norske myndigheter, og vi ser på mulighetene for å gjøre operasjoner sammen med England. At vi kan lage enheter der nede som tar vare på flest mulig, og som eventuelt har en viss flyvning hjem av helsearbeidere som skulle bli smittet. Tiltakene må skje der nede, sier Olsvik.

Olsvik mener tiltak som å sette opp kameraer på flyplasser for å sjekke temperaturene på folk er en feilslått strategi.

Vaksine-ekspert Birger Sørensen mener at han ikke ser på lokale tiltak som en motsetning til vaksine. Områdene som er rammet har hatt borgerkrig, så det finnes ikke infrastruktur, sier han.

– Det at vi i den vestlige verdenen må bruke ressurser på å bygge opp infrastruktur, er ytterst viktig. Men det står overhodet ikke i motsetning til å utvikle og bruke vaksine for å skape immunitet i den populasjonen som har smitterisk, sier Sørensen.

– Alle utbrudd skaper frykt

Tilstanden til den norske kvinnen som er smittet av ebola ble i helga betegnet som stabil. Ebola-utbruddet sprer seg stadig, og mange er bekymret.

Ørjan Olsvik ved UiT er leid ut for å jobbe med ebola på heltid. Selv om det på ingen måte er ebolapanikk i Norge, forstår Tromsø-professoren at epidemien kan skape frykt.

– Absolutt. Alle utbrudd skaper frykt. Frykten for det man ikke kan se, men som kan drepe er en helt naturlig fryktmekanisme, sier Olsvik.

Han vil likevel betrygge nordmenn med at det er ingen grunn til panikk.

– Hvis du bor i Vest-Afrika er det absolutt grunn til frykt. Hvis du bor i Norge er det ingen grunn til frykt.

Ebola i Norge

Helsepersonell som deltok i transporten av den ebolasmittede kvinnen fra Gardermoen til Ullevål sykehus 7. oktober, tar av seg beskyttelsesklærne etter at pasienten er levert på infeksjonsavdelingen.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Skjønner ikke hvordan så mange blir smittet

Professoren sier at det er uakseptabelt at mennesker som reiser ut både frivillig og de som har det jobb, kommer tilbake en mulig dødelig sykdom.

– Det vi faktisk ikke skjønner, er hvordan så mange arbeidere kan bli smittet. Vi er oppe i rundt 400 smittede, og 300 døde. Vi må gå gjennom rutiner, utstyret og se på opplæringen. Dette kan vi ikke la skje.

WHO, Verdens helseorganisasjon, har plukket ut to ulike vaksinekandidater for utvikling av en vaksine mot Ebola. Den ene er utviklet ved National Institue of Health i USA, og denne er lisensiert ut til legemiddelselskapet GlaxoSmithKline.

Den andre studien er utviklet ved det kanadiske folkehelseinstituttet, og denne er lisensiert ut til et mindre amerikansk firma, New Link.

Birger Sørensen mener han har en vaksine klar til produksjon, og sier han skal se på det hvis det kommer et ønske om å utvikle hans vaksine.

– Hvis man ønsker å prioritere vaksine bør man sørge for at det finnes alternativ. Verden løser ikke et problem med én organisasjon, sier Sørensen.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark