NRK Meny
Normal

– Du kan ikke gi bort brukte ting i presang til fattige barn

Småbarnsmor Elin Moen fra Tromsø reagerer på at folk gir bort brukte ting i julegave til vanskeligstilte barn. Ikke alle er enige med henne om at det er en dum ting.

Julegave Fattighuset

Spørsmålet om det er greit å gi sine barns brukte leker i gaver til vanskeligstilte barn har skapt debatt.

Foto: Marit Kolberg / NRK

Elin Olsen

Elin Moen reagerer på brukte adventskalendere til fattige barn.

Foto: Privat

Den siste tiden har det dukket opp innlegg i grupper på Facebook om foreldre som gjerne vil gi sine barns brukte leker til andre barn som trenger det. For eksempel i en adventskalender.

– Du kan ikke gi bort brukte ting i presang til fattige barn, det kan du bare ikke.

Det skriver småbarnsmor Elin Moen fra Tromsø i et leserinnlegg i avisa Nordlys. Innlegget er delt over 1400 ganger og har skapt ulike reaksjoner.

– Jeg mener at hvis du pakker inn dine egne barns brukte ting, for å så legge det ut på sosiale medier med et ønske om å gi det til et fattig barn, for å så gi dine egne barn 24 nye ting, så har verken du eller barnet ditt bidratt til gjenbruk, men til forbruk, sier Moen til NRK.

Hun mener at saken har to sider. Det ene er gjenbruksdebatten og det andre er verdidebatten. Elin Moen forteller at det er mange andre ting vi heller kan gjøre for å bidra både for vanskeligstilte og miljøet.

– For det første kan vi kjøpe færre ting til våre egne barn. Det tror jeg er det viktigste middelet vi har for å kjempe mot sosial ulikhet, samtidig som vi også minsker forbruket.

– Jeg synes gjenbruk er en veldig god tanke, bare ikke pakket inn i en presang til et fattig barn.

Elin Moen

– Tanken om gjenbruk er god

Elin Moen vil understreke at hun absolutt ikke er mot gjenbruk.

– Jeg synes gjenbruk er en veldig god tanke, bare ikke pakket inn i en presang til et fattig barn.

Men vil ikke et barn som får en brukt ting, sette mer pris på det enn å ikke få noe i det hele tatt?

– Det du sier der synes jeg fremmer et veldig usunt syn på mennesket. Med det forsterker du også at de som allerede er fattig burde nøye seg med å få noe brukt, og det synes jeg ikke noe om.

Julegaver

Elin Moen skulle heller ønske at foreldre som vil gi, kjøpte nye gaver til vanskeligstilte barn.

Foto: Scanpix / SCANPIX

– De mer enn noen andre fortjener noe nytt

Hun liker ikke tanken på at familier som har mye, skal gi sine brukte ting til familier som har lite. Moen skulle heller ønske at fattige barn fikk nye leker.

– Det er fordi at barn fra vanskeligstilte familier veldig godt vet hva gjenbruk er, og at de kanskje mer enn noen andre fortjener noe nytt.

– Men det er vel et miljøaspekt her også?

– Jo, men det må de som allerede gir veldig mye til sine egne barn se på. Jeg tror ikke at vanskeligstilte barn bidrar til den miljødebatten.

– Tror mange setter pris på brukte ting

Leder i Framtiden i våre hender, Arild Hermstad, synes ikke det er noe galt i å gi brukte ting til vanskeligstilte familier.

Arild Hermstad i Framtiden i våre hender

Arild Hermstad i Framtiden i våre hender er uenig med Elin Moen.

Foto: Meek, Tore / Scanpix

– Veldig ofte gir vi bort ting fordi barna har vokst fra det eller fordi lekene ikke lenger var like interessante for dine barn.

Hermstad mener at premisset om at man skal kjøpe noe nytt for at det skal være bra nok, ikke er et godt premiss.

– Det er ikke godt for miljøet, og jeg tror veldig mange mottakere rett og slett setter pris på å få brukte ting.

– Veldig mange blir utrolig sinte

Leserinnlegget i Nordlys hadde en kraftig overskrift med: – Du kan ikke gi bort brukte ting i presang til fattige barn, det kan du bare ikke!

Etter innlegget fikk hun mange ulike reaksjoner.

– Veldig mange blir utrolig sinte, og føler seg nok truffet. Mange mener også at jeg gir et skår i givergleden, og jeg skjønner at folk blir sinte fordi de har et ønske om å gi. Men jeg mener at vi må se på dette i et litt større bilde, og se på hva handlingen vår egentlig sier. Det er også veldig mange som er enige med meg, og som sier at det var en fin tankevekker.

Elin Moen tror veldig mange ikke forstod budskapet bak innlegget hennes.

– Veldig mange blir sinte fordi de tror at jeg ikke synes at brukte ting er bra, men det synes jeg. Man kan godt gi bort brukte ting til for eksempel Fretex, grønne marked eller til en som er sosialt økonomisk likestilt. Men med engang du gir gaven til et veldedig formål med ønske om å gi det til et fattig barn, så synes jeg at vi burde stoppe og tenke oss litt om.

– Det er også veldig mange som er enige med meg, og som sier at det var en fin tankevekker.

Elin Moen

– Med på å bidra til et klasseskille

Småbarnsmoren fra Tromsø mener at å gi brukte ting til fattige barn er med på å skape et klasseskille.

– Ja, for du viser en ovenfra og ned holdning, som er med på å bidra til et klasseskille mellom de som har og de som ikke har.

– Men folk gjør vel dette ut av god vilje og av et godt hjerte?

– Ja, det gjør dem og det skjønner jeg veldig godt. Jeg tror mange ikke har sett på det fra den andre siden, og det er kanskje derfor mange blir så sinte. Fordi de føler at de har gjort en god handling, men vi må også se på hva handlingen fører til.