Hopp til innhold

– Dronen bare hang der og stirret på meg

Ann Iren Thomassen ble overrasket av drone utenfor kontorvinduet sitt. Datatilsynet og Luftfartstilsynet jobber nå med regler for bruken av droner.

Dronen

Her henger dronen utenfor Ann Irens kontorvindu, i fjerdeetasje, midt i Tromsø sentrum.

Foto: Ann Iren Thomassen

Ann Iren Thomassen

Ann Iren Thomassen likte ikke å få besøk av en drone utenfor kontorvinduet sitt.

Foto: Privat

I forrige uke oppdaget Ann Iren Thomassen, som jobber i Fagforbundet, en drone utenfor kontorvinduet sitt i fjerde etasje i Storgata i Tromsø.

– Det var litt ekkelt. Jeg følte at den bare hang der og stirret på meg. Jeg lurer veldig på hva de holdt på med, sier Thomassen.

Følelse av overvåkning

Tidligere var dronene mest benyttet av militæret. De siste årene har salget blitt femdoblet. Det er nå mulig å kjøpe drone med kamera for noen få hundre kroner. Kvaliteten er blitt bedre og bedre, samtidig som prisene er blitt lavere.

Samtidig har droner skapt ubehagelige og uheldige episoder. Blant annet har kvinner blitt filmet med droner da de solte seg toppløs, og fly har nesten kollidert med droner.

– Jeg følte at jeg ble overvåket. Det var litt ubehagelig. Det var akkurat som om noen kikket inn, sier Thomassen.

Hun så personen som fløy dronen, men har ikke funnet ut hvem vedkommende er, eller hvorfor han fløy dronen i Tromsø sentrum.

Ingen spesifikke regler for droner

Ifølge Bjørn Erik Thon, direktør i Datatilsynet, kreves det ingen spesiell tillatelse for å fly droner.

– Men det er forbudt å fly over områder med store menneskemengder, av sikkerhetsmessige hensyn, forteller han.

Det er Luftfartstilsynet som har ansvaret for riktig bruk av droner i luftrommet. Datatilsynet tar for seg spørsmål om personvern. De jobber nå med nye regler for flyging av droner.

EUs arbeidsgruppe for personvernspørsmål, Artikkel 29-gruppen, kom i sommer med sine anbefalinger for hvilke regler som bør gjelde for bruk av droner.

– Det er problematisk dersom du tar bilder som kan identifisere andre, og publiserer dem uten samtykke. Det kan også være straffbart dersom du krenker privatlivets fred, ved for eksempel å filme folk gjennom vinduet, sier Bjørn Erik Thon.

– Samtidig er det vanskelig å lage et regelverk som rammer upassende oppførsel uten å begrense dronebruken for mye.

Bjørn Erik Thon

Bjørn Erik Thon i Datatilsynet forteller at de jobber med et regelverk for dronebruk.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Få klager på dronebruk

Så langt i år har Datatilsynet mottatt seks henvendelser vedrørende droner. Disse omfatter både klager på dronebruk og spørsmål fra folk som lurer på hva som er lov.

– Ser man dette opp mot antall droner som selges, er det ikke høye tall i det hele tatt. Det ut til at folk bruker hodet når de flyr med drone, sier Thon.

Ann Iren Thomassen og hennes kolleger i Fagforbundet i Tromsø synes likevel ikke det var hyggelig å oppleve dronen utenfor kontoret sitt.

– Det kan godt hende at det var et hederlig formål, men det hadde vært greit å informere om det i forkant, siden den gikk så tett på kontorvinduene, sier leder av Fagforbundets Kompetansesenter Ole G. Haavold.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark