– Drapstiltalte lider av posttraumatisk stresslidelse

Den tiltalte i drapssaken fra Nordreisa lider av posttraumatisk stresslidelse, konkluderer de psykiatrisk sakkyndige i Hålogaland lagmannsrett.

Forsvarer Hjallis Bakke og statsadvokat Torstein Hevnskjel

31-åringens forsvarer Hjallis Bakke og aktor, statsadvokat Torstein Hevnskjel i Hålogaland lagmannsrett i Tromsø.

Foto: NRK

De psykiatrisk sakkyndige mener årsaken er hans opplevelser i hjemlandet mens han var barn. Blant annet opplevde han at hans far ble drept, og hans mor ble bortført og senere drept.

– Den traumatiske stresslidelsen kan føre til en forsinket reaksjon på grusomheter man ha opplevd for lenge siden. Det kan for eksempel føre til frykt og redsel dersom en opplever situasjoner som minner om det som førte til traumet, forklarte en av de sakkyndige, på spørsmål fra forsvareren.

Den 30 år gamle somaliske drapstiltalte mannen ble i 2002, da han var 17 år, frikjent for drapet på en jevnaldrende landsmann og elev på Nordreisa videregående skole i Nord-Troms. Den tiltalte stakk avdøde tre ganger med en kniv, men ble frikjent fordi retten mente at han handlet i nødverge.

Statsadvokaten anket saken, men før lagmannsretten kunne starte, forsvant tiltalte. Han var borte i 13 år, helt til han i februar i år ble pågrepet i England, der han bodde.

Ankesaken startet i Hålogaland lagmannsrett i Tromsø tirsdag, og avsluttes torsdag med aktors og forsvarers prosedyrer.