Hopp til innhold

Kjører med økseblad på stavene for å kunne bremse

Fjellet der mannen i 50-årene mistet livet i går er ikke for nybegynnere.

lakselvtindane

Store Lakselvtind er fjelltoppen i midten.

Foto: Ximonic, Simo Räsänen / Creative commons

– Jeg ønsker ikke å spekulere i hva som har skjedd i dette tilfellet, men turen opp er krevende, sier Rune Skrede Lund til iTromsø.

Torsdag falt en mann i 50-årene 300 meter ned da han var på skitur på Store Lakselvtind i Tromsø kommune sammen med to andre venner.

Mannen ble bekreftet omkommet senere på kvelden.

Skrede Lund er medlem i Røde Kors, og kjenner fjellet godt. Han sier til avisen at det er en egg på toppen av fjellet som er vanskelig å forsere.

Andre fallulykke

Dette er den andre fallulykken med døden til følge i Troms på en uke. Søndag falt en 38 år gammel kvinne fra Østerrike i døden fra Storhaugen i Kåfjord kommune.

Også skifotograf og Røde Kors-medlem Jens-Morten Øvervoll har respekt for Store Lakselvtind.

– Det er et fjell som stiger rett fra havet og blir brattere og brattere. Folk som ikke går bratte toppturer skjønner ikke at det er mulig å på gå ski der, men det er veldig vakkert og storslått å være på fjellet, sier han til NRK.

Øks på stavene

Øvervoll forteller at forholdene om våren kan bli veldig utfordrende på det aktuelle fjellet. Dette fordi snøen smelter på dagtid, og når det fryser på om kvelden blir det skare.

– Man bør ha tau, stegjern og øks på noen av punktene på Store Lakselvtind, sier han.

For fem-ti år siden var det aktuelle fjellet lite brukt. De siste årene det blitt mer og mer vanlig å gå der.

– På denne type fjell er det små marginer. En feil sving kan føre til at du ikke klarer å stoppe igjen. De mest ekstreme kjører med økseblader på skistavene for å kunne bremse et eventuelt fall, sier Øvervoll.

Preger miljøet

Denne vinteren har vært preget av flere tragiske skiulykker. Øvervoll nekter ikke for at dødsfallene preger toppturmiljøet.

– Det prates mye om dødsulykkene. Man blir satt ut. Denne vinteren har det vært veldig mange ulykker, og flere av dem har involvert vanlige skikjørere som bare beveger seg på de mindre toppene av frykt for å bli tatt av skred, så det rammer ikke bare de mest ekstreme kjørerne, sier han.

Politiet i Tromsø kunne ikke si noe om hendelsesforløpet fredag morgen.

Robin Aaberg og familien var på topptur da dette skjedde. – Vi var heldige som kom unna skredet i god behold, sier han.