Hopp til innhold

– Dette skal jeg lage hjemme i Oslo

Håndverkstradisjoner, duodji og nevenyttig kunnskap står i fokus på Riddu Siida. Ulike urfolk deler av egen kultur til alle de som vil lære.

Nevekurvfletting på Riddu

Svetlana Rosugbu lærer May Andreassen hvordan man lager kurver av never. En liten kurv tar om lag 30 minutter å lage, kan de fortelle.

Foto: Siv Eli Vuolab / NRK

Ved et bord sitter to kvinner i dyp konsentrasjon, mens de nøysomt bretter små fliker av never. Svetlana Rosugbu tilhører Ulchi-folket i Øst-Russland, som teller om lag 2000 mennesker. Hun er på Riddu Riđđu for å lære bort hvordan de lager kurver av never.

– Disse kurvene bruker vi til å ha ulike matvarer i, som bær, sukker eller salt. Never er et solid materiale som tåler mye. Det er veldig fint å lære bort våre tradisjoner slik at andre lærer oss å kjenne og at vi knytter gode vennskapsbånd, sier Rosugbu.

Redskaper til nevekurvlaging
Foto: Siv Eli Vuolab / NRK

Riddu-student

May Andreassen fra Oslo har brukt dagene i Manndalen flittig. Hun beskriver seg selv som en entusiastisk Riddu-student.

– Det er helt fantastisk å være her, jeg bare suger til meg alt. Jeg har vært på joikekurs over to dager, hørt mye spennende musikk og deltatt på ulike kurs. Nå har jeg lært hvordan man kan bruke never til å lage nydelige kurver. Dette skal jeg lage hjemme i Oslo og, sier hun.

Nevekurvlaging på Riddu

May Andreassen lærer av Svetlana Rosugbu.

Foto: Siv Eli Vuolab / NRK

Drop-in duodji

I løpet av festivalen er det mange aktiviteter og ulike kurs som foregår på mingle- og aktivitetsområdet Riddu Siida. Zoja Galkina er fra Lovozero og jobber med samisk kunsthåndverk eller duodji. Under festivalen tilbyr hun drop-in kurs i kildinsamisk duodji, der folk kan komme å lage seg armbånd, nøkkelringer eller nåleputer.

– Jeg opplever at det er mange som er interessert i å vite mer om vår brukskunst. Det er fint å vise frem dette til andre. Dessuten er det også veldig morsomt å møte ulike folk.

Fortellinger fra øst

Fargerike perler ligger strødd utover bordet, der mor Militina og datter Olit Tevljnaut sitter med hvert sitt håndarbeid. De har kommet fra Anadyr i Tsjukotka, helt øst i Russland.

– Landskapet her er veldig likt som vi har hjemme, med mektige fjell rundt. Det er en fin atmosfære her og en stor aksept for mangfold, sier de.

Militina og Olit Tevljnaut på Riddu

Militina og Olit Tevljnaut koser seg på urfolksfestivalen. Datteren har vært på festivalen før, mens det er første besøk for mor.

Foto: Siv Eli Vuolab / NRK

De to kvinnene er kledd i deres tradisjonelle klær av garvet reinskinn dekorert med perler. De beskytter mot onde ånder, og båndet rundt hodet forteller små historier.

– Vi bærer historiene våre på oss. Vi lærer folk her å lage smykker av perlene, som beskytter mot åndene. Det handler om å ha en god kommunikasjon med dem. Jeg ba om tillatelse for å være her og da de aksepterte, kom sola også frem. Ser du, det hjelper, smiler mor Militina.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark