– Dette møtet overgår alt jeg har drømt om

I går gikk Erik Lindstrøms 25 år gamle drøm i oppfyllelse da han fikk svømme med spekkhoggere.

Created by InfoDispatcher

NÆRMØTE UNDER VANN: Erik Lindstrøm fikk et nærmere møte enn han hadde drømt om, med spekkhoggerne som har besøkt Kaldfjorden ved Kvaløya i Troms.

Erik Lindstrøm har reist mye til sydligere strøk sammen med kjæresten, og da ofte med snorkel og svømmeføtter i sekken. Men det sterkeste undervannsmøtet med dyr fikk han denne helgen, rett utenfor egen stuedør.

Erik Lindstrøm

DRØM I OPPFYLLELSE: Erik Lindstrøm har drømt om å få oppleve hvaler under vann i 25 år. Denne uken har virkeligheten overgått det han håpte på.

Foto: Privat

– Det er utrolig at jeg nå bor midt i det. Det er ingen annen plass på jorden man kan se dem så nært, sier Erik.

Til daglig jobber Erik som kokk for ungene på skolefritidsordningen ved Selnes skole i Tromsø. Den siste uken har han brukt store deler av fritiden på havet. Og kanskje har han ikke helt fått kontakt med fast grunn enda.

Lørdag hadde nemlig han og noen kamerater satt seg i båten og kjørt helt ytterst i Kaldfjorden, der det den siste uken har vært observert spesielt mange knølhvaler.

Tross de vinterlige temperaturene både i vannet og luften hadde Erik også på denne turen pakket snorkel og svømmeføtter. Da de plutselig fikk øye på en flokk spekkhoggere var han raskt ute i vannet.

– De kom med en gang mot oss, og jeg kunne høre at de laget lyder med en gang jeg kom under vannet, forteller Erik.

– Kunne veltet båter

Han forsøkte å «snakke» tilbake, og plasket litt forsiktig med hendene mens han laget lyder, noe en av de yngre spekkhoggerne så ut til å like godt.

– Det er utrolig å se hvor fredelige og behagelige dyr de er, selv om de kunne veltet båter om de ville. Det er utrolig å se at de har full oversikt og kontroll over det som skjer rundt dem. Nå er jeg helt fascinert, sier Erik.

I fjor var det også observert en rekke hvaler i Kaldfjorden utenfor Tromsø, men det var for dårlig vær til at Erik noen gang fikk muligheten. I går var det likevel full klaff.

– Det møtet overgår alt jeg har turt å drømme om. De kunne veltet båter hvis de ville, men er bare nysgjerrige og sosiale, forteller Erik som kom svært nært særlig en av spekkhoggerne.

Spekkhoggeren er en delfinart som tilhører tannhvalene. En voksen hann-spekkhogger kan bli 10 meter lang, og veie opp mot 8 tonn. Hver av spekkhoggerne har særegne kjennetegn, og nå drømmer Erik om å få et nærmøte med flere av dem.

– Jeg har drømt om dette i 25 år, og det er jo de som bestemmer om man skal få komme nært eller ikke. Nå vil jeg bare treffe dem igjen, forteller Erik Lindstrøm.

Erik Lindstrøm

HADDE DU TURT DETTE?: På bildet ser du Erik Lindstrøm i vannet like ved en av spekkhoggerne i Kaldfjorden. Spekkhogger er den største arten i delfin-familien.

Foto: Privat

Hval-feber herjer i Troms

De siste to ukene har stadig flere skuelystne tatt familie og biler med til Kaldfjorden på Kvaløye utenfor Tromsø. I helgen toppet det hele seg, da politiet måtte rykke ut for å rydde i trafikken.

Det var lange køer på veien ned til fjorden, og folk hadde parkert slik at de delvis sperret veien, fortalte politiet.

– Folk har gått fullstendig av hengslene, og prøver desperat å komme seg ut for å se det spektakulære skuet, sier operasjonsleder i Troms politidistrikt Lars Meland.

Lørdag ettermiddag opplyser politiet likevel at trafikken har begynt å roe seg samtidig som lyset forsvinner.

– Vi har ikke fått flere meldinger, og nå holder det jo endelig på å bli mørkt, opplyser operasjonsleder i Troms politidistrikt.