NRK Meny
Normal

– Dette er et tungt politisk innspill fra Troms

Tverrpolitisk enighet i Troms: – Norge forsvares best i og fra nord.

Luftforsvarets 339. skvadron

Luftforsvarets 339. skvadron transporterer soldater fra Hæren ved hjelp av sine Bell 412-helikoptre under Cold Response 2014.

Foto: Lars Magne Hovtun / Hæren/Forsvarets mediesenter

– Dette er et tungt politisk innspill fra Troms, sier Nils Foshaug (Ap), ordfører i Målselv kommune.

Den ferske rapporten Tromsdokumentet som ble presentert onsdag skal oversendes til Forsvarsdepartementet denne uken. Her skriver ordførerne, regionrådene og fylkespolitikerne at Norge forsvares best fra nord.

– Nok en gang må vi fastslå det mest åpenbare, Norge forsvares best i og fra nord. Det er i nordområdene en eventuell fremtidig konflikt mest sannsynlig vil finne sted, sier Nils Foshaug.

Han sier det er få som tror Norge vil komme i en krig igjen, men at heller ingen kan utelukke det.

Legger fram egen mot-rapport

På pressekonferansen legger ordførerne i forsvarskommunene i Troms fram sin egen «mot-rapport» om framtidens forsvar i nord. Dette skjer etter at regjeringen i juni la fram sitt forslag til en ny langtidsplan for Forsvaret.

I langtidsmeldingen går det fram at regjeringen blant annet ønsker å legge ned kystjegerkommandoen og alliert treningssenter i Harstad. Luftforsvarets 339-skvadron med Bell 412-helikoptrene er også foreslått flyttet fra Bardufoss til Rygge flystasjon.

(Artikkelen fortsetter under)

pressekonferanse forsvar i nord

Troms-politikerne og Nils Foshaug (nærmest kamera) la i dag fram dokumentet.

Foto: Lars Egil Mogård / NRK

Foreslår å styrke Bardufoss

Leder Geir Inge Sivertsen i Midt-Troms regionråd mener det er viktig å beholde helikoptrene på Bardufoss for å kunne støtte Hæren. Derfor foreslår utvalget i sin rapport at 339 skvadronen med de nye NH-90-helikoptrene beholdes på Bardufoss. Det samme gjelder Hærens Bell 412-helikoptre.

I tillegg foreslår de å beholde Forsvarets hovedbase for helikopter på Bardufoss, som de også foreslår å videreutvikle. De understreker at det i dag er stor teknisk kompetanse på Bardufoss.

Det foreslås å utvikle et nasjonalt kompetansesenter for helikopter på Bardufoss, som også vil ha et sivilt aspekt ved at det skal inkludere det lokale næringslivet.

Dessuten foreslår utvalget å flytte ledelsen for Luftforsvaret til Reitan i Nordland.

– Mener vi har gode argumenter

Det er nå en tverrpolitisk enighet i Troms om hvilken framtid man ønsker for helikoptrene og resten av forsvarsstrukturen i Nord-Norge. Foshaug har god tro på at stortingspolitikerne fra partiet tar innspillene imot.

– Vi har ingen garantier for hva andre mener. Men vi mener vi har gode argumenter, sier Foshaug.

Han er trygg på at Arbeiderpartiet vil ta høyde for innspillene.

– Skulle dette gå så langt at vi må gå inn i et forlik, så håper jeg denne rapporten setter et kraftig fotavtrykk for å få med mest mulig av innholdet i rapporten, sier Foshaug.