Hopp til innhold

– Det var risikable forhold i fjellet, og det ble bare verre og verre

To av dem som har kjørt på ski i Tamokdalen de siste dagene beskriver forholdene som svært krevende. Fire skiturister er fortsatt savnet etter det store snøskredet som gikk på onsdag.

Nikolai i fjellet

NY NETTSERIE: Nikolai Schirmer filmet til en ny skiserie på Blåbærtinden for noen dager siden. Men de holdt seg under tregrensa.

Foto: Nikolai Schirmer

– Vi kjørte bare under tregrensa da vi var der. På grunn av mye vind mente vi det var altfor risikabelt å kjøre lenger opp. Og forholdene ble verre etter hvert som dagene gikk, sier Nikolai Schirmer.

Nikolai i Tamokdalen

I TAMOKDALEN: Tamokdalen er et fint sted for skikjøring fordi temperaturene holder seg lave, selv når det kan være mildvær ved kysten. Nikolai Schirmer forlot Tamokdalen på nyttårsaften.

Foto: Nikolai Schirmer

Schirmer lever av å lage skifilmer av egen og andres kjøring. Til helgen reiser han til Alpene, men de siste dagene har han kjørt ski i Tamokdalen, deriblant på Blåbærtinden.

Schirmer og hans gruppe hadde imidlertid dratt fra området på onsdag, da fire personer ble meldt savnet i et snøskred på Blåbærtinden (1 442 moh.).

På vent

VENTER: Leitemannskapene venter på å kunne ta seg inn i skredområdet i Tamokdalen. Blant dem er Kent Pedersen og redningshunder Nico fra Norges redningshunder.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Var på isklatrekurs

Det er tre unge menn fra Österbotten i Finland og en ung kvinne fra Sverige som er savnet etter skredet. Redningsmannskapene har foreløpig ikke fått gjort skikkelige søk i området, på grunn av stor skredfare og dårlig vær.

De skal ha vært på isklatrekurs i Lyngen før de bestemte seg for å dra til Tamok før de skulle reise hjem, ifølge finske HBL.

En av de savnede går villmarksguide-linje på den finske folkehøgskolen Axxell, og en av de andre har gått på folkehøgskolen tidligere.

Kursholder og guide i Lyngen, Fredrik Aspø, forteller at gruppen hadde med seg redningsutstyr for snøskred. Han håper de fortsatt kan finnes i live.

– De hadde med seg normalt utstyr for topptur på ski. Noen var mer erfarne enn andre, men alle var bevisst på hva aktiviteten går ut på og at det er en risiko med toppturer på ski i vinterfjell, sier han til HBL.

Været skal ha vært bra da gruppen gav seg i veg til Blåbærtinden, men forandret seg raskt, ifølge Aspø.

– Trist start på årets sesong

En av dem som var i Tamokdalen onsdag, er finske Tori Harju. Følget hans valgte å gå på et fjell de vurderte som tryggere.

– Toppturene i Tamokdalen og i Lyngen er i verdensklasse. Men skredfaren var betydelig, og vi valgte heller å gå på Sjufjellet, sier Harju.

Harju forteller til NRK at det var flere grupper med skikjørere fra Finland i det populære toppturområdet denne dagen. Han kjenner ikke de fire savnede, men sier det var et sjokk å høre om skredulykken.

– Det var en veldig trist start på årets skisesong. Jeg håper folk som ferdes i fjellet ikke tar unødvendig risiko når de gjør det de elsker mest. Det er viktig at man leser den siste skredmeldingen og evaluerer farene i området man ferdes i, sier Harju, som beskriver skredvarslene og informasjonen skituristene får i Norge som meget god.

Avbrøt søk

Torsdag kveld ble det gjort et nytt forsøk på søk med ambulansehelikopter og et Bell-helikopter fra Forsvaret, men begge helikoptrene måtte returnere på grunn av dårlig vær i Tamokdalen. Nytt søk vil bli vurdert fredag morgen, opplyser Troms politidistrikt.

Grafikken viser ruta politiet antar de fire savnede skikjørerne gikk (blå linje). Den røde firkanten markerer skredet:

– Stort og krevende fjell

Skredekspert og turguide Espen Nordahl har blant annet skrevet boka «Toppturer i Troms». Han beskriver Blåbærtinden som et stort og krevende fjell.

– Den vanligste ruta opp til toppen går gjennom svært skredutsatt terreng. Ikke bare går det skred der, men det kan også være utløpsområde for skred, sier Nordahl.

– Skredfaren avhenger av mange faktorer, og varierer fra dag til dag. Det kan være trygt å ferdes på dette fjellet, men akkurat nå lå forholdene til rette for at det kunne gå skred, fortsetter han.

Dersom det skulle vise seg at de fire er omkommet, er det den største snøskredulykken i Norge siden skredet i Sorbmegaisa i Kåfjord i Troms i 19. mars i 2012, der fem skiturister mistet livet, og skredulykken i Øksendal, der fire personer omkom.

Espen Nordahl

– TENK DEG OM: Skredekspert Espen Nordahl oppfordrer igjen folk om å bruke Varsom.no når de skal vurdere om det er trygt å dra på tur eller ikke.

Foto: Petter Strøm / NRK