Hopp til innhold

– Det var fantastisk å kunne gi henne en skikkelig klem

Familien og kollegene til Silje Lehne Michalsen er lykkelige over beskjeden om at hun er frisk etter ebolasykdommen.

Silje Lehne Michalsen og Bård Borch Michalsen ser på hverandre

Silje Lehne Michalsen sammen med pappa Bård Borch Michalsen under pressekonferansen på Ullevål.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Silje Michalsen i Sierra Leone

Silje Lehne Michalsen reiste til Sierra Leone i juni.

Foto: leger uten grenser

– Det var helt fantastisk å kunne gi henne en skikkelig klem. I dag føles det godt og hele familien er veldig lykkelige, sier Bård Borch Michalsen.

Mandag klokken halv to kunne han og resten av familien endelig holde rundt datteren Silje Lehne Michalsen etter at hun ble erklært frisk og smittefri.

Lehne Michalsen, som til daglig jobber ved Universitetssykehuset Nord-Norge i Harstad, ble smittet av ebola mens hun jobbet for Leger uten grenser i Sierra Leone.

Allerede da hun ringte hjem til familien i Norge for 15 dager siden og fortalte om ebolasmitten, var hun optimistisk og trodde det skulle gå bra.

Var optimister

– Optimismen hennes har gjort at også familien hadde tro på at det kom til å gå bra. Men det har vært lange dager, og dels tunge dager, sier Borch Michalsen.

Mor, far, stemor, stefar og fire søsken har alle sammen vært i Oslo i tiden etter at Silje ble evakuert tilbake til Norge.

– Vi var på hver vår side av en glassvegg. Vi kunne kommunisere, men ikke ta og klemme på henne, sier faren.

For en uke siden kom de første positive meldingene fra sykehuset, og siden den gangen har Lehne Michalsen blitt stadig bedre.

Fått mye støtte

Pappa Bård berømmer støtten de har fått både fra de ansatte ved universitetssykehuset i Oslo og Leger uten grenser. Støtet har det også kommet fra Andøya der Silje vokste opp, og Harstad der hun bor og jobber som lege.

– Vi har fått fantastisk mange oppmuntrende e-poster SMSer og facebookmeldinger, som har sagt stå på, dette går bra, sier Bård Borch Michalsen.

Lettede kolleger

richard slubowski

Richard Slubowski, overlege ved medisinsk avdeling på UNN i Harstad.

Foto: nils mehren / nrk

Også på sykehuset i Harstad, der Lehne Michalsen jobber til daglig, er de glade mandag kveld.

– Vi er glad fordi det har gått så bra med henne og ønsker henne lykke til videre, sier Richard Slubowski, overlege ved medisinsk avdeling på UNN i Harstad.

Han sier at han har respektert den smittede kvinnens ønske om anonymitet, og at han derfor først mandag visste med sikkerhet at det var hans kollega som var smittet.

– Hun er en flink lege og en fantastisk person. Jeg gleder meg til hun kommer tilbake, og vi ser frem til å jobbe med henne igjen, sier Slubowski.

Han er opptatt av at det er svært få vestlige helsearbeidere har blitt smittet under arbeid med ebola i Vest-Afrika, og at det dermed ikke er noen grunn til at andre skal være redde for å reise ned og hjelpe.

– Leger uten grenser har jo også sett på hva som skjedde da hun ble smittet og gjort tiltak så det ikke skal skje igjen, sier han.

Vil reise tilbake til Afrika

Under pressekonferansen på Ullevål i dag møtte også Lehne Michalsen selv pressen.

I tillegg til å snakke om at hun var takknemlig for behandlingen hun hadde fått ved universitetssykehuset og da hun ble evakuert til Norge, var Lehne Michalsen opptatt av at hun ønsker at mediene heller retter blikket mot dem som rammes av sykdommen i Vest-Afrika.

– Å ha ebola i Vest-Afrika er mer enn å ha symptomer. Det er å miste søstre, fedre og naboer. Å være seks år og innlagt uten noen kjente. At familien din blir stigmatisert. Å være isolert i varme, overfylte telt, med harde senger og døde kropper i nabosengene. Men det er bare hvis du er så heldig å få plass. Å ha ebola i Vest-Afrika er å ha en liten sjanse til å overleve, men sannsynligvis ender det med å dø alene, sa hun under pressekonferansen.

Hun sa også at hun ønsket å reise tilbake så snart som mulig.

– Silje leverte en appell til oss alle om å yte mer til ebolarammede i Vest-Afrika, og den appellen syns jeg vi skal ta til oss alle sammen. Hun sa også at hun er innstilt på å reise ut igjen. Det forstår familien. Hun er doktor og vil gjøre en forskjell, så vi støtter hennes beslutning når hun finner tiden inne for å reise til Afrika på nytt, sier Bård Borch Michalsen.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark