– Det var en vond dag, både for meg selv og min familie

Steinar Nilsen står med rak rygg fire måneder etter at han fikk sparken som trener i TIL.

Steinar Nilsen

Steinar Nilsen fikk sparken som TIL-trener i august. Han elsker fortsatt klubben, men vil neppe returnere som hovedtrener.

Foto: Bertinussen, Rune Stoltz / NTB scanpix

– Det var en vond dag, både for meg selv om min familie. Det var trist. Først og fremst på grunn av kjærligheten min for Tromsø Idrettslag. Når du er så glad i en klubb, og får beskjed om å forlate skuta, ønsker du jo ikke det, sier Steinar Nilsen.

Tirsdag 18. august var Fotball-Norges øyne rettet mot Tromsø. Der satt styreleder i TIL Fotball AS, Per Aronsen og direktør i TIL, Ulf Johansen foran et samlet pressekorps og nektet å svare på hvorfor TIL-treneren hadde fått sparken.

Styreleder i TIL, Per Aronsen, og direktør i klubben, Ulf Johansen, kom ikke med mye informasjon da de møtte pressen tirsdag.

Vi samlet sammen alle "ingen kommentar"-kommentarene under pressekonferansen. Det var en del å ta av.

Gikk ut over familien

Noen mener han er den største fotballspilleren byen har hatt. Profftilværelse i AC Milan og Napoli, bronsemedalje som TIL-trener i 2008, tromsøværingen som tok klubben opp fra førstedivisjon i 2014. Sparket ut av brakka på Alfheim, uten at han selv så det komme.

Da Nilsen skulle levere sin syv år gamle sønn på skolen, kom klassekameratene bort.

– Pappaen din har fått sparken, sa de.

– Sånne ting er ikke lett for en syvåring. Da er det viktig å være rak i ryggen, og kommentere det med litt humor. Barn vil alltid være barn, men det er viktig for meg å forklare hva som skjedde og at det er mange som er interesserte i TIL her i byen, sier Nilsen.

– Men det gjorde også noe med meg selv. Får å takle noe slik, er det viktig med gode samtalepartnere rundt deg. Samtidig må du også få tid til deg selv og refleksjon.

Nå, drøye fire måneder senere, er Nilsen fornøyd med jobben han gjorde i treningsdressen. Norsk toppfotball fikk hilse på en del nye nordnorske spillere, TIL klarte å returnere til eliteserien.

– I tillegg lykkes vi med å gi tillit til spillere som hadde havnet utenfor toppfotballen, som Jonas Johansen.

TIL-sesongen 2014. Det ble opprykk på første forsøk. Her er Veien TILbake, NRK Troms sin nettserie om sesongen.

– Burde ikke overraske

Hele oppsigelsen gjorde noe med Nilsen. Både han og resten av klubben var klar over at 2015-sesongen ville bli tøff. Økonomien var én utfordring, spillermaterialet i den nyopprykkede klubben var en annen. Ifølge Nilsen kom ikke de dårlige resultatene som en overraskelse på folk i klubben. Likevel fikk han ikke fortsette. Og Nilsen mistet gleden over å være hovedtrener i TIL. Aldri mer, hevder han fortsatt.

Men selv om han har fått seg ny jobb i selskapet Ledelse i nord, ønsker Nilsen å fortsette med fotballen. Og han bruker fortsatt «vi» når han snakker om TIL.

– Fotballen er i DNA-et mitt. Jeg er glad i spillet, og glad i utfordringene som ligger i å utfordre unge spillere. Kommer det noe spennende til riktig tidspunkt, er det interessant.

Også hvis det kommer fra TIL?

– Vi får se, men det blir ikke som hovedtrener.