– Det må skje en mobilisering mot terror innad blant muslimer

– En mobilisering er på gang, men dessverre er den enda for svak, mener førsteamanuensis Nils Vidar Vambheim ved UiT Norges arktiske universitet.

Lastebilen i Nice i dagslys

Mobilisering mot terror innad i muslimske miljøer er nødvendig, mener fredsforsker.

Foto: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT / Afp

Reaksjonene er mange etter at minst 84 mennesker ble drept da en lastebil kjørte inn i folkemengden som var samlet i Nice for å feire den franske nasjonaldagen. Omlag femti personer ligger alvorlig skadde på sykehus.

Vambheim, som jobber med freds- og konfliktforskning, mener at det ikke finns noen kortsiktig løsning på problemet med terror.

– Disse kreftene vil ha reserver så lenge de har noen å skjule seg bak, og så lenge det kan bygges nettverk som unnslipper etterretning, sier han.

Derfor mener han at den eneste måten å stanse terroren på er at det skjer en mobilisering innad i muslimske miljøer. – En slik mobilisering er på gang, men den er dessverre enda altfor svak, sier han.

Vanskelig for oss å forstå

Vambheim sier det er vanskelig for oss å forstå at terroristene som nå herjer ønsker å ramme uskyldige barn og tredjepart.

– Det er uforståelig for oss, rett og slett, og denne typen terroraksjoner vi har nå skiller seg en del fra de mer politisk motiverte aksjonene vi hadde i Vesten på 70-tallet, sier han.

Han tar forbehold om at vi enda ikke vet helt sikkert hvilken kobling denne personen som kjørte lastebilen har til terrornettverkene.

– Men Al-qaida har jo ved flere anledninger sagt at sivile er medskyldige i vestens angrep på islam. Dermed så er de også mål for deres aksjoner, fordi vi har stemt til makta de politikerne som driver med militære aksjoner i muslimske land, sier han.

Vambheim sier det er et sammensatt bilde å forklare hvorfor noen blir terrorister.

Under terrorangrepene i Frankrike i november i fjor sa han at unge muslimer føler seg stigmatisert og trakassert i Frankrike.

– Tettere internasjonalt samarbeid nødvendig

Europaminister Elisabeth Aspaker sier at terrorangrepet i Nice øker behovet for enda tettere internasjonalt samarbeid.

Elisabeth Aspaker

Europaminister Elisabeth Aspaker mener samarbeidet over grensene må bli enda tettere for å bekjempe terrorismen.

Foto: Andrea Øien Sæverud / NPK

– Vi må lage gode strategier for hvordan man i fellesskap kan være sterke mot terrorisme. Bekjempelse av ISIL har samlet en hel verden, det er eneste løsning også, et land kan ikke løse dette alene, sier hun.

– Alle terrorangrep i Vesten må ses på som et angrep på våre verdier, sier hun og legger til:

– Jeg tror mange var lettet da fotball-VM var over og ikke noe skjedde, men så skjer dette på den flotteste dagen i alle land, nasjonaldagen.

Hun understreker også at vi må legge til side frykten som ellers vil handlingslamme oss.

– Vi må leve livene som vanlig, bare være litt mer årvåken og lytte til rådene fra franske myndigheter og fra Utenriksdepartementet.