NRK Meny
Normal

– Det har vært en vanskelig dag

Fungerende domprost Birgit Lockertsen holdt åpent i Kvaløy kirke mandag kveld for familie, venner og bekjente av den avdøde soldaten Andreas Eldjarn (21).

Fungerende domprost Birgit Lockertsen

Fungerende domprost i Tromsø domsprosti, Birgit Lockertsen tok i mot et trettitalls sørgende i korskirka fra 1962.

Foto: Robert Greiner/NRK

Etter at dødsbudskapet kom, bestemte soknepresten i samråd med familien at kirken skulle åpnes mandag kveld.

– Vi holder kirka åpen fra klokka 2030 til 22 slik at folk skal kunne ha en plass å gå til og være sammen. Her skal de kunne tenne lys og møte andre sørgende, sier fungerende domprost i Tromsø domsprosti, Birgit Lockertsen til NRK.no

Et trettitalls sørgende hadde møtt opp i den hvite kirka på Kaldfjordeidet - vel ti kilometer nordvest fra Tromsø sentrum og et kort stykke fra der Andreas Eldjarn (21) bodde.

– Godt å komme sammen

Andreas Eldjarn

Andreas Eldjarn (21) ble minnet av lokalmiljøet i Kvaløy kirke.

Foto: Forsvaret

Blant de som søkte til kirka var både gamle og unge fra lokalsamfunnet. Enkelte hadde også med seg blomster.

– Vi tror det er både viktig og godt å få komme sammen på en slik dag. For det har vært en vanskelig dag. Tragedier hører noen ganger prestegjerningen til, og det er aldri lett. Samtidig er det godt å se at folk søker sammen i sorgen, sier Lockertsen.

Også Tromsø domkirke vil holde åpent tirsdag formiddag for de sørgende.

– Be for soldatene

Biskop i Nord-Hålogland bispedømme, Per Oskar Kjølaas, var på utenlandsreise da tragedien traff bispedømmet hans. I en pressemelding skriver han:

– Jeg vil uttrykke min dype medfølelse med de pårørendes familier og venner, likeså med de omkomnes medsoldater og befal. Jeg vil be om at disse blir tatt med i kirkens forbønn kommende søndag i bispedømmets gudstjenester.

Andreas Eldjarn (21), Simen Tokle (24), Trond Andre Bolle (41) og Cristian Lian (31) ble drept de ble rammet av en veibombe i Afghanistan søndag . De fire norske soldatene var ute og gjennomførte forhandlinger med det sivile lederskapet i Almar-provinsen da de ble rammet av bomben.