Hopp til innhold

– Det har vært en krevende uke, sier Røde Kors–lederen på Svalbard

Tre skredalarmer på sju dager. For de frivillige leitemannskapene i Longyearbyen har det vært travelt.

Snøskred fra Sukkertoppen på Svalbard

Mer enn 40 frivillige fra Røde Kors hjelpekorps rykket ut da to leilighetsbygg ble tatt av snøskred tirsdag.

Foto: Privat

– Jeg er stolt av mannskapene mine som er på allerten med én gang meldingen kommer. Men det har vært hektisk, innrømmer leder for Longyearbyen Røde Kors Hjelpekorps, Nina Elisabeth N. Storvik.

Nina Elisabeth Nerbø Storvik
Foto: privat
  • Søndag 19. februar gikk det et skred ved Longyearbreen, omtrent samtidig som Røde Kors Hjelpekorps og Sysselmannen på Svalbard gjennomførte en skredøvelse.
  • To dager senere gikk alarmen på nytt igjen. Da ble to leilighetsbygg i vei 228 tatt av et snøskred fra Sukkertoppen. Røde Kors hjelpekorps stilte opp med over 40 personer i leiteaksjonen, og ganske raskt ble det klart at ingen menneskeliv var gått tapt. 75 husstander ble evakuerte.
  • Søndag 26. februar kom den tredje skredalarmen. Da var det utløst et skred på Hjortfjellet, en kilometer fra hyttebebyggelsen. Denne gangen var 17 korpsmedlemmer fra Røde Kors raskt på pletten.

– Mange var ute på tur i det fine været, og noen er på vinterferie på fastlandet. Men de som hadde anledning, troppet velvillige opp.

Snøskred Hjortfjellet

Skredet som gikk søndag, var cirka hundre meter bredt, men ikke særlig dypt. Dermed ble det raskt konstatert at ingen mennesker var tatt.

Foto: Vidar Arnesen, Sysselmannen

– Uvurderlige og uunnværlige

Vidar Arnesen er førstebetjent hos Sysselmannen på Svalbard. Han kan ikke få rost de frivillge i Røde kors godt nok.

– De er uvurdelige og uunværlige. Det er de som er fagkompetansen og de er meget profesjonelle. De har et godt beredskaps- og varslingssystem og kommer kjapt på plass. Røde Kors er bautaen vår, sier han.

Sysselmannsførstebetjent Vidar Arnesen

Førstebetjent Vidar Arnesen hos Sysselmannen på Svalbard sier Røde Kors er en uunværlig samarbeidspartner.

Foto: Sysselmannen på Svalbard

Får opplæring

Longyearbyen Røde Kors har 250 medlemmer. 60 av disse er aktive i hjelpekorpset, og stiller opp på alle mulige oppdrag. Det kan være redning eller leiting, ulykker eller skred. De frivillige representerer mange yrkesgrupper og miljøer i det lille samfunnet. Røde Kors-lederen sjøl jobber på Universitetssenteret på Svalbard, andre er kanskje i reiselivsbransjen. For tiden kurses enda flere medlemmer. Opplæring er høyt prioritert, sier Storvik.

– Vi har 30 medlemmer som nå får sin grunnutdanning. I løpet av mars vil de være ferdige med den, opplyser lederen i hjelpekorpset.

Mandag skal hun i møte med de to ministrene Terje Søviknes og Per-Willy Amundsen. Der skal hun fortelle om innsatsen og beredskapen til Røde Kors.

– Vi har akkurat sendt søknad om penger til justisdepartementet, for vi ser at vi blant anna trenger nytt båremateriell. Vi ønsker også å utvide koordinatorstillingen vår, sier Nina Elisabeth N. Storvik.

Snøskred Longyearbyen 2017

De to siste vintrene har flere hus og leiligheter blitt tatt i snøskred i Longyearbyen.

Foto: © LoyaltyLobby

Trenger flere boliger

De to statsrådene er i Longyearbyen for å bli orientert om skredhendelsene det siste året, og hvilke konsekvenser de har fått.

Kravet fra lokalstyret i Longyearbyen er at storsamfunnet må stille opp og bevilge penger til å bygge nye boliger i skredsikre områder i byen. Sysselmannen på Svalbard anbefaler at 13 bygg under Sukkertoppen skal fraflyttes, og i stedet fungere som en midlertidig skredsikring. Det betyr at rundt 70 personer må finne seg ny plass å bo.

Leilighetskompleks ble ødelagt av snøskredet i Longyearbyen

Leilighetene som ble ødelagt av snøskredet i Longyearbyen tirsdag, må rives.

Foto: Rune Nordgård Andreassen / NRK