Hopp til innhold

– Det har vært en barndomsdrøm

I dag vises første episode av NRK serien «Brøyt i vei», hvor man blir kjent med de som holder veiene åpne for ferdsel. Stein Eivind Løvland er en av de, og forteller at å bli brøytebilsjåfør har vært noe han har drømt om siden han var liten.

Nordlys

Brøytebil under nordlyset på Nordkapp-platået. Stein Eivind Løvland og firmaet hans sørger for at veien mellom Honningsvåg og Nordkapp holdes åpne.

Foto: Tor Even Mathisen / NRK

Vinteren i Finnmark er lang og hard. Det er store avstander, og vi er helt avhengig av at veiene er åpne og farbare slik at varer, post og ikke minst folk kommer frem. Hvem er de som kjemper mot naturkreftene og holder fjellovergangene åpne?

NRK skal prøve å gi deg svaret på det i dokumentarserien «Brøyt i vei» som starter klokken 20.25 i kveld.

En av dem vi skal bli kjent med i serien er Stein Eivind Løvland, som med økonomisk hjelp fra familien startet opp eget firma som 21 åring.

–Jeg er jo selvsagt spent på responsen. Jeg har sett at det har vært litt liv på

Løvland

Stein Eivind Løvland på 24 år har alltid ønsket å bli brøytebilsjåfør. Nå har han eget firma.

Foto: Tor Even Mathisen / NRK

facebook rundt det nå, så jeg tror det komme til å bli bra, sier han.

Tøffe forhold

Han og firmaet som består av ham og tre ansatte har ansvar for brøytingen på Europavei 69 mellom Honningsvåg og Nordkapp, en strekning hvor forholdene kan være svært vanskelige.

– Været varierer fort her ute på kysten. Det kan gå fra blikkstille til snøfokk på kort tid, sier han.

Løvland har aldri vært i tvil om at det var brøytebilsjåfør han skulle bli.

– Nei, det har vært en barndomsdrøm, og jeg trives generelt godt med lastebil og brøytebil, så jeg følger bare de sporene. Per dags dato går firmaet bra, selv om vi har hatt noen harde sesonger. Vi hadde et uhell første året, det får man også høre mer om i serien, sier han.

Fornøyd med kamerateamet

– Det var et kjempedyktig kamerateam, de var kjempeflinke til å roe oss ned, få oss til å slappe av slik at vi kunne være oss selv. Til slutt la vi ikke merke til at de var rundt oss og filmet, det ble liksom en del av hverdagen, sier han.

Han forteller at de stilte mange gode spørsmål om ting som normalt for firmaet, men kanskje ikke for folk flest.

– De prøver å fremheve ting i serien som skal gi bilistene en bedre forståelse av hverdagen vår. Altså, det er ganske mange som er forståelsesfulle når fjelloverganger stenger eller det blir kolonnekjøring, men så er det noen som ikke skjønner det, sier han.

Brøyting

Finnmark er det fylket med de største trafikkutfordringene om vinteren.

Foto: Jan Benkholt

Fortsatt på jobb

Løvland har jobb i kveld, så om han får sett episoden avgjøres av været.

– Jeg har vakt i kveld, men hvis været holder seg skal jeg prøve å få sett det. Jeg fikk sett tre episoder tidligere av dem som har laget det, sier han.

Han sier at det var uvant å se seg selv på skjermen.

– Jeg regner med familien skal se den, det blir vel en middag og en episode av serien senere, avslutter han.