Hopp til innhold

– Det gikk ikke engang an å sparke gjørma av hjulene

Regn og seig gjørme skapte utfordringer for Hanne Renland da hun skulle sykle halve Afrika til inntekt for skolebarn.

Mange utfordringer for Hanne Renland.

Hanne Renland filmet hele sykkelturen med hjelmkamera.

Hanne Renland (60) fra Finnsnes la i januar ut på en lang sykkeltur i Afrika. Sammen med 28 andre fra elleve land deltok hun i Tour d'Afrique. Hanne hadde som mål å sykle inn 120.000 kroner til et skoleprosjekt hun driver i Tanzania. Venner og kjente betalte for hver kilometer hun syklet. Sluttsummen ble større enn hun hadde satt seg fore.

– At sykkelprosjektet skulle innbringe 140.000 kr er intet mindre enn fantastisk. Jeg hadde satt 120.000 som mål for aksjonen, noe som egentlig var mer et håp enn en reell ambisjon, sier hun nå etterpå.

Pengene finansierer bøker, pulter, toalett og noe oppussing på fire barneskoler i Mbamba Bay-området. Totalt har Tanzaniaprosjektet finansiert skoleløftet med 1,2 millioner kroner over flere år.

Hanne Renland

Hanne Renland samlet inn 140 000 kroner til afrikanske skolebarn.

Foto: Privat

40 barneskoler fikk hjelp

– Vi er i sluttspurten av arbeidet i de 40 barneskolene som området har, i år sluttfører vi de 12 siste. Pengene som kom inn på sykkelaksjonen er helt avgjørende for gjennomføringen, sier Renland.

Hun hoppet av sykkelfølget i Rwanda etter 3710 kilometer. Da hadde de syklet gjennom Egypt, Sudan, Kenya, Uganda og Rwanda.

Men undervegs hadde de strevsomme kilometer når regn gjorde grusveger om til gjørme som klistret seg på sykkelhjulene.

Fikk vasket sykkelen

– Det gikk ikke engang an å sparke gjørma av hjulene. Men når vi kom ut av grusvegen fikk vi vasket syklene i Victoriasjøen der vi skulle fraktes over sjøen i kanoer, forteller hun om den eventyrlige ekspedisjonen.

Nå i vår kom resten av Tour d'Afrique fram til Sør-Afrika.

Hanne Renland er full av takknemlighet til alle som sponset sykkelprosjektet hennes:

– Det er utrolig inspirerende å få en slik oppbacking i arbeidet vi gjør. Vår visjon er at dette fattige samfunnet med høy analfabetisme og lite vektlegging av boklig kunnskap skal få er løft gjennom kunnskap som snur utviklingen. Sykkelaksjonen har gitt oss tro på at vi er mange nok til å klare det, avslutter Hanne Renland.

Det var hennes far Einar Johansen som startet Tanzania-prosjektet på 1990-tallet.

Les også:

Flere nyheter fra Troms og Finnmark