NRK Meny
Normal

– Det er trist å miste en god kollega

Flere av de russiske tjenestemennene som ble drept i helikopterulykka på Kolahalvøya lørdag, deltok i samarbeidet med Norge. Fylkesmann i Finnmark Gunnar Kjønnøy sier han har mistet gode russiske kolleger.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Murmansk» i nytt vindu

Fjorten personer er nå funnet omkommet etter helikopterstyrten sørvest på Kolahalvøya i Russland lørdag.

I dag kom bekreftelsen fra russiske luftfartsmyndigheter om at 16 personer er omkommet, melder nettavisa B-port.

To skadde personer ble funnet flytende i vannet mens de var fastspent til stolene sine. De to ble innlagt på sykehus, mens de øvrige nå er bekreftet omkommet.

Det var 18 personer om bord i helikopteret da det styrtet, blant dem regionale tjenestemenn på topplan og forretningsfolk. Flere av disse var sentrale personer i samarbeidet med Norge.

Helikopteret hadde et mannskap på fem, og de øvrige 13 var passasjerer. Først ble det opplyst at det var 19 om bord, men tallet ble senere justert ned.

– Et trist budskap

Gunnar Kjønnøy

Fylkesmann Gunnar Kjønnøy sier han har mistet gode russiske kolleger, blant dem miljøvernsjefen Aleksej Smirnov.

Foto: Hege Wallenius

Flere av de russiske tjenestemennene som ble drept i helikopterulykka på Kolahalvøya lørdag, deltok i samarbeidet med Norge.

Fylkesmann Gunnar Kjønnøy sier han har mistet gode russiske kolleger, blant dem miljøvernsjefen Aleksej Smirnov.

– Denne personen har vært med i mange år og har stor kompetanse og var selvfølgelig en stor drivkraft i samarbeidet, og som nå må erstattes. Men det er mer trist det å miste en god kollega, en samarbeidspart for våre venner i Murmansk, og ikke minst for dem som står vedkommende aller nærmest, sier Kjønnøy til NRK.

Kjønnøy kjenner den omkomne miljøvernsjefen Aleksej Smirnov gjennom mange års samarbeid.

– Det var et trist budskap vi plukket opp i går, både ulykken generelt som berørte mange sentrale aktører og ikke minst at det var samarbeidspartnere direkte med oss som da vi frykter er omkommet i ulykken, sier Fylkesmannen.

Flere identifiserte

Helikopteret som tilhørte kunstgjødselselskapet Apatit var i området i forbindelse med forretninger som er planlagt i området.

Ifølge etterforskere kan en maskinsvikt og dårlig vær ha vært årsak til ulykken.

De omkomne antas nå også å være lederen og nestlederen i Apatit, Aleksej Grigojev og Konstantin Nikitin, lederen av Kirovsk byadministrasjon Andrei Zvonar, mannskapsansvarlig Tovpenko, Valentin Babkin og Alexander Alkhimchikov, Murmansk regionale viseminister for Naturressurser og økologi.

Letingen etter de resterende to antatte omkomne fortsetter utover dagen.

Erklært sørgedag

Cecilie Hansen

Også hos de nærmeste naboene i Sør-Varanger er mange preget av ulykken, sier ordfører Cecilie Hansen.

Foto: Anita Føleide / NRK

Dagen i dag er erklært som sørgedag i Murmansk-regionen.

Også hos de nærmeste naboene i Sør-Varanger er mange preget av ulykken, sier ordfører Cecilie Hansen.

– Vi er mye i Murmansk og har et nært og godt samarbeid. Jeg har ikke oversikt over om de antatt omkomne er de vi har hatt samtaler med, men dette går nok inn på alle. Vi er jo naboer og gode venner og det er klart at dette er veldig tragisk, sier Hansen.

– Mine første tanker er at vi sender vår dypeste medfølelse i forhold til de som er rammet, og tenker på deres nærmeste og familie. Dette er en stor ulykke, det er forferdelig trist, sier ordfører i Sør-Varanger, Cecilie Hansen.